Fakta om clownfiskar

Clownfisken är en av världens mest kända fiskar. Den karaktäriseras av sin starka färg. Vi har samlat ihop 15 fakta om clownfiskar som kan vara intressant att känna till.

grupp clownfiskar som vaktar sin anemone
En grupp clownfiskar som vaktar sin anemone. Foto: Jesus Cobaleda/Shutterstock
 1. Det finns 30 olika arter clownfiskar, 29 arter i släktet Amphiprion och 1 art i släktet Premnas. De kallas även för anemonfiskar och är en underfamilj av frökenfiskarna.
 2. Clownfiskar lever i symbios med anemoner. Anemonen skyddar clownfisken från rovdjur och i gengäld lockar clownfiskens starka färger in andra fiskar i anemonen, som då förgiftar bytet och äter upp det. Clownfisken får även matrester av anemonen och i sin tur får anemonen näring från clownfiskens avföring.
Två clownfiskar i deras anemonehem
Två clownfiskar i deras anemonehem. Foto: Prabu Winardi/Shutterstock
 1. Alla clownfiskar föds som en hane. Därefter kan clownfisken ändra sitt kön och bli en hona. Däremot kan den inte bli en hane igen efter att den blivit en hona.
 2. Clownfiskar är sociala fiskar som kommunicerar genom olika läten.
 3. De lever i grupper med en dominant hona och en dominant hane samt en grupp mindre hanar. Om den dominanta clownfiskhonan dör så kommer den dominanta clownfiskhanen att byta kön och bli en hona. Därefter blir den största av de mindre clownfiskharnarna den nya dominanta hanen.
 4. En clownfiskhona kan lägga över 1000 ägg. När äggen har lagts så vaktas de av hanen tills dess att äggen kläckts, vilket brukar ske 6-10 dagar senare.
Clownfiskägg fotograferade några timmar innan kläckning
Clownfiskägg fotograferade några timmar innan kläckning. Foto: Joe Belanger/Shutterstock
 1. Clownfisken blev berömd världen över genom filmen Hitta Nemo, där huvudrollen innehas av just en clownfisk som heter Nemo.
 2. Det vetenskapliga namnet på clownfiskar är Amphiprioninae. Utöver det så har varje art sitt eget namn på latin.
 3. Clownfiskar lever vid korallrev i västra Stilla havet.
 4. De lever generellt mellan 6 till 12 år i det vilda. I fångenskap kan de bli betydligt äldre, såvida de inte är vildfångade. Vissa clownfiskar som blivit uppfödda i fångenskap har levt till att bli 25 år gamla i akvarium.
 5. Clownfiskar brukar vara omkring 10 centimer långa. Längden kan dock skilja sig mellan olika arter, där den minsta (Amphiprion pacificus) blir omkring 5 centimeter och den största (sammetsclownfisken) som kan bli upp till 17 cm lång.
Sammetsclownfisk (Premnas biaculeatus). Den största av alla clownfiskar
Sammetsclownfisk (Premnas biaculeatus). Den största av alla clownfiskar. Foto: zaferkizilkaya/Shutterstock
 1. De är omnivorer och kan således både äta animalisk och vegetabilisk föda.
 2. Clownfisken skyddar sig från anemonens tentakler med gift genom ett sekret.
 3. När clownfiskäggen har kläckts så åker de nykläckta clownfiskarna med strömmarna i havet tills de hittar en egen anemone att göra till sitt hem.
 4. Clownfiskar finns i olika färger och mönster, inte bara orange.
Amphiprion Ocellaris. En vit clownfisk med svart mönster
Amphiprion Ocellaris. En vit clownfisk med svart mönster. Foto: Pavaphon Supanantananont/Shutterstock

Lämna en kommentar