Fakta om krokodiler

Krokodilen är ett urtidsdjur som funnits ända sedan dinosauriernas tid. De första krokodilerna uppkom redan under triasperioden för 230 miljoner år sedan. Vi har samlat ihop 15 fakta om krokodiler som kan vara intressanta att känna till.

En saltvattenkrokodil som simmar under vattenytan
En saltvattenkrokodil som simmar under vattenytan. Foto: Vladimir Turkenich/Shutterstock
 1. Krokodiler är ett större kräldjur som lever i anslutning till vatten på samtliga kontintenter förutom Europa och Antarktis.
 2. Det finns 14 nu levande krokodilarter som ingår i familjen Crocodylidae. Saltvattenkrokodilen är den största arten och nilkrokodilen är den näst största medans dvärgkrokodilen är den minsta krokodilarten. Inkluderar man samtliga krokodildjur, inklusive alligatorer, kajmaner och gavialer så finns det 28 nu levande arter.
Dvärgkrokodil, Osteolaemus tetraspis
Dvärgkrokodil, Osteolaemus tetraspis. Foto: Milan Zygmunt/Shutterstock
 1. Krokodiler kan väga över 1 ton och bli över 6 meter långa. En av de längsta som har fångats mätte 6,17 meter och vägde 1075 kilo. Vikt och längd varierar dock stort mellan olika krokodilarter.
 2. Krokodilen brukar omnämnas som ett levande fossil då dessa har funnits på jorden i över 200 miljoner år. De har levt sida vid sida med dinosaurierna.
 3. Krokodiler har endast en typ av tand. Gapet rymmer upp till 80 tänder som kan återbildas upp till 50 gånger under krokodilens livstid.
Krokodil med öppet gap
Krokodil med öppet gap. Foto: Somluck Rungaree/Shutterstock
 1. Krokodilen sväljer sitt byte helt om det får plats och tuggar således inte sin mat. Tänderna används istället för att hålla fast och slita loss köttstycken från större byten.
 2. En krokodil kan leva och bli över 100 år gammal. De större krokodilarterna har en medellivslängd på 60-70 år medans de mindre krokodilarterna har en medellivslängd på 30-40 år.
 3. Krokodilen får sitt kön bestämt utifrån vilken temperatur som ägget utsätts för. Om temperaturen är omkring 30 grader blir det en hona och om det är några grader varmare omkring 34 grader så blir det en hane.
 4. Krokodiler är snabba djur och de större arterna kan uppnå hastigheter på 30-35 km/h under en kortare sträcka.
En springande krokodil i Mexiko
En springande krokodil i Mexiko. Foto: Nima Nata Lia/Shutterstock
 1. Krokodiler har en låg ämnesomsättning och gör sällan av med mycket energi. Detta gör det möjligt för dem att överleva flera månader utan föda. En nykläckt krokodil kan klara sig i 58 dagar utan mat.
 2. Krokodiler lägger sina ägg på land. Honan vakar sedan över sina ägg och försvarar dem vid behov. En krokodilhona kan lägga upp till 60 ägg i en grop och det tar sedan cirka 80 dagar innan krokodiläggen kläcks.
Nyckläckta krokodilungar
Nyckläckta krokodilungar. Foto: Catchlight Lens/Shutterstock
 1. Krokodiler kan hålla andan under en lång tid, vilket gör det möjligt för dem att stanna under vattenytan och lurpassa på sina byten, utan att de misstänker något. Vanligtvis stannar krokodilen under vattenytan i några minuter eller upp till 30 minuter. Observationer av större krokodilarter har visat att de kan hålla andan i upp till två timmar under vattenytan.
 2. Krokodiler gråter med jämna mellanrum, men inte för att de är ledsna, utan för att utsöndra salt. Det är från detta fenomen som uttrycket krokodiltårar har sitt ursprung.
 3. Krokodiler har världens starkaste bitkraft, något som oftast anges i Newtons eller PSI. I mätningar som gjorts har man kunnat påvisa att saltvattenkrokodilen har en bitkraft på över 16 000 newtons och en PSI på 3700. I jämförelse har en vanlig människa en bitkraft på 162 PSI.
En krokodil som bitit tag i en gnu
En krokodil som bitit tag i en gnu. Foto: Sergey Uryadnikov/Shutterstock
 1. Omkring 1000 personer dödas varje år av krokodiler. Merparten av alla dödsfall sker i Afrika.

Lista med krokodilarter

Crocodylus

 • Spetskrokodil, Crocodylus acutus
 • Pansarkrokodil, Crocodylus cataphractus
 • Orinocokrokodil, Crocodylus intermedius
 • Sötvattenkrokodil, Crocodylus johnstoni
 • Filippinsk krokodil, Crocodylus mindorensis
 • Moreletkrokodil, Crocodylus moreletii
 • Nilkrokodil Crocodylus niloticus
 • Nya Guinea-krokodilen Crocodylus novaeguineae
 • Sumpkrokodil, Crocodylus palustris
 • Saltvattenkrokodil, Crocodylus porosus
 • Kubakrokodil, Crocodylus rhombifer
 • Siamesisk krokodil, Crocodylus siamensis
 • Ökenkrokodil, Crocodylus suchus
Filippinsk krokodil, Crocodylus mindorensis
Filippinsk krokodil, Crocodylus mindorensis. Foto: Milan Vachal/Shutterstock

Osteolaemus

 • Dvärgkrokodil, Osteolaemus tetraspis

1 svar på ”Fakta om krokodiler”

Lämna en kommentar