Fakta om huggorm

Huggorm är en av tre ormarter som finns i Sverige. Det är även den största ormen i Sverige och den enda som är giftig. Vi har samlat 15 fakta om huggormen som du kanske inte kände till sedan tidigare.

En brun huggorm
En brun huggorm. Foto: Petr Muckstein/Shutterstock
  1. Huggormen är en art inom familjen huggormar (Viperidae) som tillhör släktet Vipera.
  2. Huggorm delas upp i tre underarter, Vipera berus berus, som är den huggormsart som förekommer i Sverige samt Vipera berus bosniensis och Vipera berus sachalinensis, varav den första framförallt finns på Balkanhalvön och den senare lever i Ryssland och så långt österut som Kina.
  3. Ingen vet exakt hur många huggormar det finns i Sverige, men enligt uppskattningar som gjorts finns det upp till 100 000 svenska huggormar.
Vipera berus bosniensis
Vipera berus bosniensis. Foto: Gergo Rak/Shutterstock

  1. Huggormen är den enda giftormen som lever vilt i Sverige och i Norden.
  2. Det är sällan som en människa dör av ett huggormsbett i Sverige. I snitt sker det ungefär ett dödsfall vart tionde år.
  3. Huggormen förekommer i nästan hela Sverige, förutom högst upp på kalfjället i norr. Flest huggormar finns i skärgården, Uppland och Sörmland, Östergötland och Småland.
  4. Huggormens parningstid sträcker sig från mitten av april till mitten av maj. De föder sedan sina äspingar i augusti-september. Huggormens ägg kläcks inne i honans kropp. En hona föder mellan 4-20 äspingar.
Två huggormar som parar sig
Två huggormar som parar sig. Foto: Nancy Beijersbergen/Shutterstock
  1. Hanarna har oftast en grå färg med ett svart sicksackmönster medans honorna ofta är bruna eller något gulaktiga. Helsvarta huggormar förekommer också, men är något mer sällsynta.
  2. Sedan år 2000 är huggormen fridlyst i Sverige.
  3. Huggorm har en viktig funktion i naturen och de äter framförallt smågnagare som sorkar och möss, men även ödlor, grodor och fågelungar.
En helsvart huggorm
En helsvart huggorm. Foto: guentermanaus/Shutterstock
  1. Huggormen ligger i dvala under vintermånaderna. Därefter kommer hanarna fram först för att få solljus, som de behöver för att kunna producera spermier för vidare fortplantning.
  2. Huggormen har två gifttänder, som båda sitter i överkäken. Varje tand har en kanal som leder till en giftkörtel. Det kan göra väldigt ont att bli biten av en huggorm och man bör alltid söka vård vid huggormsbett.
En huggorm som visar sin ena gifttand
En huggorm som visar sin ena gifttand. Foto: taviphoto/Shutterstock
  1. En huggorm har en genomsnittlig livslängd på 10-15 år.
  2. De flesta huggormar är omkring 60 cm långa, enstaka individer kan nå längder på uppemot 1 meter. Huggormshanen är kortare än honan.
  3. Huggormar är inte aggressiva och de biter oftast bara när de känner sig trängda eller hotade. Vanligtvis flyr de undan när en människa närmar sig. Därför är det viktigt att klampa ordentligt med fötterna när man går i huggormstäta områden, så att ormen känner vibrationerna innan man har kommit nära.

Lämna en kommentar