Fakta om Påskön

Påskön är en ö i Stilla Havet som tillhör Chile, men som trots det ligger över 3500 kilometer bort från Sydamerika.

Det råder en viss mystik kring Påskön, främst pga ursprungsbefolkningen Rapa Nui och de väldiga stenstatyerna som de började att resa för omkring 1000 år sedan.

Stenstatyerna på Påskön kallas för Moai och dessa har förbryllat besökare ända sedan de första europeérna anlände på 1700-talet.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Påskön där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Påsköns stenstatyer
Påsköns stenstatyer. Foto: Kristopher Kettner/Shutterstock
 1. Påskön är en ö som är belägen i sydöstra Stilla Havet.
 2. Rapa Nui är det lokala namnet på ön. Det är också namnet på lokalbefolkningen. På spanska heter ön “Isla de Pascua”. Namnet Påskön kommer ifrån att holländaren Jakob Roggeveen “upptäckte” ön på påskdagen 1722.
 3. Påskön är en av världens mest avlägsna platser. Närmsta bebodda ö ligger cirka 200 mil bort.
Påskön i Stilla havet, sett från rymden
Påskön i Stilla havet, sett från rymden. Foto: Lavizzara/Shutterstock
 1. Det bor omkring 7000 personer på Påskön. En del menar att det bor för många människor på ön. I mars 2018 röstades ett förslag igenom som ska begränsa både antalet boende och antalet besökare.
 2. Sedan augusti 2018 är det inte tillåtet för icke-mantalsskrivna personer att vistas på ön under en längre tid än 30 dagar i sträck.
 3. Påsköns huvudstad heter Hanga Roa. Det är det enda samhället på ön och här bor en majoritet av Påsköborna.
Hanga Roa, huvudstaden på Påskön
Hanga Roa, huvudstaden på Påskön. Foto: Sergey-73 / Shutterstock.com
 1. Det finns omkring 1000 stenstatyer som kallas för Moai. De restes av ursprungsbefolkningen som högg ut dem från vulkankratern Rano Raraku. Enligt legenden ska dessa Moai sedan ha “vandrat” till sina nuvarande platser.
 2. Den högsta stenstatyn som hittats är 12 meter hög och den tyngsta väger 86 ton. Statyerna är inte bara huvuden, utan det finns även “kroppar” under marken.
Moai, Rapa Nui
Moai, Rapa Nui. Foto: Kevin Lings/Shutterstock
 1. Påskön har tillhört Chile sedan 1888, då ön annekterades. Administrativt är det en egen provins (Provincia de Isla de Pascua) som i sin tur ingår i regionen Valparaíso.
 2. 1995 blev Påskön inskriven på UNESCO:s lista med världsarv.
 3. Påsköns flygplats har varit öppen för trafik sedan 1967. Flygplatsen har en 3,3 kilometer lång landningsbana, vilket möjliggör för stora flygplan att landa. Det är USA som har varit med och finansierat flygplatsen för att rymdfärjor och flygplan ska kunna ha en nödlandningsplats.
 4. Påsköns koordinater är 27°7′S 109°22′V.
 5. Varje år i februari månad hålls den lokala Tapati Rapa Nui Festival. En festival som syftar till att bevara den gamla kulturen på ön.
Invånare på Påskön
Invånare på Rapa Nui. Foto: Arlene Grace Evangelista/Shutterstock
 1. Påskön har varit befolkad sedan omkring år 900 enligt Kol-14 dateringar som gjorts av träkol och tumlare.
 2. Terevaka är Påsköns högsta punkt med en höjd på 507 meter över havet.
Terevaka, Påsköns högsta punkt
Terevaka, Påsköns högsta punkt. Foto: Alfredo Cerra/Shutterstock

1 svar på ”Fakta om Påskön”

Lämna en kommentar