Sveriges nationaldag firas årligen den 6 juni. Sedan år 2005 har nationaldagen haft status som helgdag och salutdag sedan 1996.
Den svenska nationaldagen firas framförallt till minne av att Gustav Vasa valdes till kung av Sverige den 6 juni 1523, vilket ofta nämns som grundadet av det moderna Sverige.
På denna dag hissas den svenska flaggan och den svenska nationalsången sjungs och spelas runtom i landet. Det tågas och viftas med flaggor för att fira Sverige som nation.


Folkdräkt är ett plagg som en del väljer att bära i samband med nationaldagsfirandet. Vissa bär då Sverigedräkten, medans andra väljer att bära folkdräkt från sitt landskap eller härad.

Historia
Svenska flaggans dag firas på samma datum och det var inte förrän 1983 som den 6 juni fick officiell status som Sveriges nationaldag. Dagen har även kallats för Gustafsdagen, vilket är en referens till Gustav Vasa.
Vid tidpunkten då Gustav Vasa valdes till kung av Sverige användes den julianska kalandern, vilket innebär att den 6 juni egentligen motsvarar den 16 juni enligt gregorianska kalendern som vi går efter idag.

Till skillnad från många andra länder så är det inte Sveriges självständighet som firas på nationaldagen, utan istället är det mest fokus på nationens grundande samt 1809 års regeringsform, varav den senare skrevs under av Hertig Karl.
Den 6 juni 1893 arrangerade Artur Hazelius en vårfest på Skansen. Detta kan ses som starten för firandet av Sveriges nationaldag då festen hölls till både minnet av valet av Gustav Vasa som Sveriges konung år 1523 samt författningen som skrevs under den 6 juni 1809.
Traditionen att fira nationaldagen har således sitt ursprung på just Skansen, där det än idag hålls ett högtidligt firande varje år den 6 juni. Åren därpå blev festligheterna en succé. Viftande med svenska flaggor blev snabbt en symbol för firandet. Tidigare användes svenska flaggan framförallt till sjöss och det var inte kutym för vanligt folk att vifta med svenska flaggan. I och med firandet ökade även användandet av Sveriges flagga hos allmänheten.
Det var dock inte självklart att nationaldagen skulle firas den 6 juni. Midsommardagen var ett av de andra förslagen tillsammans med den 6 november samt 30 november.
Hur firas Sveriges nationaldag?
Den svenska nationaldagen firas traditionellt med parader och kungatal samt lokala evenemang och festligheter. Någon särskild mat som serveras är inte folkligt förankrat så som det är i samband med andra högtider i Sverige, exempelvis midsommar och jul.
På nationaldagen brukar många kommuner hålla en särskild ceremoni för nya svenska medborgare.
Även utomlands uppmärksammas nationaldagen, bland annat av Utrikesförvaltningen och Sveriges ambassader. Likaså brukar Svenska kyrkan anordna träffar i samband med Sveriges nationaldag i de länder som kyrkan har verksamhet.

Var kan man fira nationaldagen i Sverige?
Ett av landets största firanden hålls på Skansen, där det sker traditionsenligt med kunglig närvaro samt hissning av svenska flaggan, fanutdelning och allsång av nationalsången ”Du gamla, Du fria”.
I många städer hålls liknande firande på lokala friluftsmuseum och hembygdsföreningar.

Allt fler väljer att fira Sveriges nationaldag
En undersökning som publicerades 2017 visade att omkring en tredjedel av Sveriges befolkning firade svenska nationaldagen på ett eller annat sätt. Firandet av svenska nationaldagen har ökat stadigt sedan det blev en röd dag 2005.