Valborg är en av våra mest firade högtider i Sverige med en historia som går långt tillbaka i tiden. Vi har samlat ihop 12 fakta om valborgsfirandet som kan vara intressanta att känna till!
- Valborg firas alltid i samband med valborgsmässoafton som infaller den 30 april i Sverige.
- Högtiden firas bland annat till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis.
- I samband med firandet tänder man en så kallad majbrasa, även kallad Valborgseld eller Majkasa.
- Ett firande fanns redan på vikingatiden, då vikingarna firade nyårsafton den 30 april. i samband med högtiden restes en stång som symboliserade Yggdrasil och på toppen av stången satt tuppen Gyllenkamme för att hålla tideräkning. Slutligen tändes ett stort bål som skulle vara tänt fram tills midvinterblot.
- Förr i tiden tände man brasor i samband med Valborg för att skrämma iväg häxor och andra mystiska figurer som ansågs vara särskilt aktiva under denna dag. Numera fungerar brasan som ett sätt välkomna den efterlängtade våren.
- Valborg symboliserar ljusare tider och man firar då även att den första sommardagen är här (1 maj).
- Den nuvarande valborgstraditionen har sitt ursprung i Tyskland och kom till Sverige på 1400-talet.
- Valborg firas även i: Estland, Finland, Lettland, Tjeckien, Slovenien och Tyskland.
- I Sverige är sången Längtan till landet starkt förknippad med valborgsfirandet. Sången börjar med ”Vintern rasat ut bland våra fjällar, drivans blommor smälta ner och dö”.
- På 1800-talet blev valborgsfirandet mer förknippat med superi, särskilt bland arbetare. Suptraditionen lever vidare än idag genom studenternas valborgsfiranden runtom i landet, bland annat i Lund och Uppsala.
- Vappu är det finska namnet på Valborgsfirandet, eller Vappen som det heter på finlandssvenska.
- Kelterna hade ett motsvarande firande den 30 april – 1 maj som heter Beltaine, vilken var en av kelternas största fester under årets gång, där man även tände stora eldar.