Fakta om Donald Trump

Donald Trump är en av världens mest berömda personer. Han gjorde sig känd som en affärsman, företagsledare och tv-personlighet innan han blev vald till USA:s president.

Donald Trump som talar i Hershey, Pennsylvania
Donald Trump som talar i Hershey, Pennsylvania. Foto: George Sheldon / Shutterstock.com
 1. Donald Trump föddes i New York den 14 juni 1946. Födseln skedde på Jamaica Hospital i Queens.
 2. Namnet Donald har han fått ifrån sin mors morfar som hette Donald Smith. Han heter John i mellannamn.
 3. Trump har varit gift tre gånger. Hans första fru hette Ivana, som han var gift med från 1977 till 1992. Därefter gifte han sig med Maria Maples 1993 som han sedan var gift med till 1999. Sedan 2005 är han gift med Melania Trump.
 4. Donald Trump har fem barn: Donald Trump Jr, Ivanka Trump, Eric Trump, Tiffany Trump och Barron Trump.
Donald tillsammans med sin dotter Ivanka
Donald tillsammans med sin dotter Ivanka. Fotograf: Jeffery Edwards / Shutterstock.com
 1. Hans pappa hette Frederick Christ Trump Sr. och hans mamma hette Mary Anne MacLeod Trump.
 2. Donald Trump har en kandidatexamen i nationalekonomi.
 3. Hans stjärntecken är tvillingarna.
 4. Donald Trump är 190 centimeter lång.
 5. Som 13 åring blev Trump skickad till internatskola, New York Military Academy. Han fick högsta betyg i ordning och uppförande.
 6. Vid 25 års ålder fick Donald ta över familjeföretaget, som han då döpte om till Trump Organization.
Trump Tower, en av hans många fastigheter som ägs genom Trump Organization
Trump Tower på Manhattan i New York, en av flera fastigheter som ägs genom Trump Organization. Fotograf: Glynnis Jones / Shutterstock.com
 1. Från 1996 till 2015 ägde Trump ett flertal skönhetstävlingar, Miss Universum, Miss USA och Miss Teen USA.
 2. Donald Trump är helnykterist. Han har även gått ut offentligt och sagt att han aldrig druckit alkohol eller tagit några droger.
 3. Trump har fyra syskon, Maryanne, Elizabeth, Robert och Fred. Det är endast Elizabeth som fortfarande lever. Resten av Donalds syskon är döda.
 4. Donald Trump svors in som den 45:e presidenten i USA i januari 2017. Han var då 70 år och 220 dagar gammal.
 5. Trump valde att inte ta ut någon presidentlön under sin ämbetstid som USA:s president. Han blev därmed den tredje presidenten som valt att inte ta ut någon presidentlön. Trump valde istället att donera summan på 400 000 dollar om året till välgörande ändamål.
 6. Hans slogan under presidentvalet var “Make America Great Again”. En slogan som har följt med sedan dess. Hans supportrar brukar kallas för Maga, vilket just är en förkortning av Donald Trumps berömda slogan.
En skylt med Trumps slogan "Make America Great Again" i samband med ett tal i Wilkes-Barre, 2018
En skylt med Trumps slogan “Make America Great Again” i samband med ett tal i Wilkes-Barre, 2018. Fotograf: Brandon Stivers / Shutterstock.com
 1. Trump har medverkat i en rad filmer och TV-serier genom åren, bland annat Ensam hemma, Sex and the City, The Nanny och Fresh Prince i Bel Air.
 2. Han hade även en roll som verkställande producent i en dokusåpa som hette The Apprentice. Programmet gick ut på att tävlande skulle kämpa för att få en förvaltningstjänst i ett av hans företag med en årslön på 250 000 dollar. Det blev snabbt en tittarsuccé. Under 14 säsonger lyckades Donald tjäna ihop 213,5 miljoner dollar enligt NBC.
 3. Den amerikanska tidskriften Time Magazine utsåg Trump till “Time Person of the Year” 2016. Han fanns även med på Times lista med världens 100 mest inflytelserika personer under åren 2016, 2017 och 2018.
 4. Han äger en av Floridas största egendomar, Mar-a-Lago som är hans privata residens.
Trumps residens, Mar-a-Lago i Florida
Trumps residens, Mar-a-Lago i Florida. Fotograf: Wangkun Jia/Shutterstock
 1. Trump är hedersdoktor vid Lehigh University, Wagner College och Liberty University. Han har hedersdoktorat i juridik, humana brev och företagsekonomi.
 2. Det finns en fjäril som är döpt efter honom, Neopalpa donaldtrumpi. Fjärilen fick namnet i samband med att arten beskrevs av Vazrick Nazari 2017 eftersom att dess huvud påminde om Trumps karaktäristiska frisyr.
 3. Trump fick sitt konto blockerat på Twitter och Facebook, varpå han startade Truth Social, som en utmanare till etablerade sociala medier.
 4. Den 16 januari 2007 fick Donald Trump en egen stjärna på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles.
 5. Donald Trump blev första amerikanska president att träffa en nordkoreansk ledare. Den 12 juni 2018 träffade han Kim Jong-un i Singapore.

Lämna en kommentar