Fakta om Danmark

Danmark är Nordens sydligaste land och ett av Sveriges grannländer. Ett land som bland annat är känt för vikingar, Lego, H.C Andersen och Carlsberg.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Danmark där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Frederik X, Kung av Danmark sedan 14 januari 2024
Frederik X, Kung av Danmark sedan 14 januari 2024. Foto: F.R.L / Shutterstock.com
 1. Danmark är en konstitutionell monarki som är en del av konungariket Danmark, där även de självstyrande områdena Färöarna och Grönland ingår.
 2. Köpenhamn har varit Danmarks huvudstad sedan 1443. Dessförinnan var Roskilde landets huvudstad.
Roskilde, före detta huvudstad i Danmark
Roskilde, före detta huvudstad i Danmark. Foto: RussieseO/Shutterstock
 1. Det bor cirka 6 miljoner människor i Danmark. En stor del av befolkningen är bosatta inom Köpenhamns storstadsområde.
 2. Danmark är ett av världens lyckligaste länder enligt den årliga World Happiness Report.
 3. Møllehøj är Danmarks högsta naturliga punkt med en höjd på 170.86 meter. Räknar man även med platser med mänsklig påverkan finns en gravplats från bronsåldern på Yding Skovhøj som mäter 172,54 meter över havet.
 4. Danmark har 444 öar, men endast 76 av dem är bebodda. Själland är Danmarks största ö, därefter kommer Jylland, Fyn och Lolland.
Middelfart på Fyn, som är en av Danmarks största öar
Middelfart på Fyn, som är en av Danmarks största öar. Foto: Mike Workman/Shutterstock
 1. Arresø är Danmarks största sjö sett till ytan med en area på 40.72 km2. Näst störst till ytan är Esrum Sø som dock är störst ifall man enbart räknar vattenvolym.
 2. Danmark har en tradition där vänner och familj kastar kanel på den som är ogift vid 25 års ålder i samband med att man fyller år.
 3. Är man fortfarande ogift som 30 åring får man peppar kastad på sig och blir då en “pebersvend” om man är en man och “pebermö” ifall man är en kvinna.
 4. Danmark har en av världens äldsta flaggor. Den danska flaggan heter Dannebrogen och erkändes redan som statsflagga på 1200-talet.
Danmarks flagga, Dannebrogen
Danmarks flagga, Dannebrogen. Foto: Carsten Medom Madsen/Shutterstock
 1. Över 400 000 danskar har emigrerat från Danmark till USA. De flesta utvandrade från 1800-talet och fram tills 1920-talet. Numera finns det över 1 miljon amerikaner med danskt påbrå.
 2. Danmark har ett flertal bisarra lagar. Exempelvis är det lagligt att rymma från fängelset. Det är också lagligt att slå en svensk om Öresund fryser till is och en svensk korsar den danska gränsen.
 3. Den som går mot röd gubbe i Danmark riskerar ett bötesbelopp på 1000 DKK. Därför är det relativt ovanligt att danskar går mot rött.
 4. Dansk krona (DKK) är officiell valuta i Danmark. Den danska kronan har varit Danmarks valuta sedan 1875, då kronan ersatte den tidigare valutan danska riksdaler.
Danska kronor. Officiell valuta i Danmark sedan 1875
Danska kronor. Officiell valuta i Danmark sedan 1875. Foto: Maik Meid/Shutterstock
 1. Det är aldrig längre än 52 kilometer från havet och det tar således teoretiskt aldrig längre än 1 timme att köra till närmsta kust i Danmark.
 2. Danmark har två av världens äldsta nöjesparker, Bakken och Tivoli.
 3. Det finns fler grisar i Danmark än vad det finns människor. För närvarande finns det över 10 miljoner grisar i Danmark.
 4. Knölsvanen är Danmarks nationalfågel och ett av landets nationaldjur tillsammans med röd ekorre och nässelfjäril.
 5. Danmark har varit medlem i EU sedan 1973 och i NATO sedan 1949.
 6. Aarhus är Danmarks näst största stad, efter Köpenhamn.
Utsikt över Aarhus, Danmarks näst största stad
Utsikt över Aarhus, Danmarks näst största stad. Foto: Olaf Unger/Shutterstock
 1. Danmark har två nationalsånger: Der er et yndigt land och Kong Christian stod ved højen Mast.
 2. I snitt regnar det omkring 170 dagar om året i Danmark.
 3. Sedan 2012 har det varit lagligt med samkönade äktenskap i Danmark.
 4. Jantelagen har sitt ursprung i Danmark. Här kallas den för janteloven och det var den dansk-norske författaren Aksel Sandemose som formulerade jantelagen, som sedan blivit en oskriven lag i Skandinavien.
 5. I Danmark är man aldrig längre än 52 kilometer från havet.
Ett vackert gammalt hus vid stranden på Jylland
Ett vackert gammalt hus vid stranden på Jylland. Foto: Jiri Vatka/Shutterstock

Lämna en kommentar