Fakta om Italien

Italien är ett land som är beläget vid Medelhavet i Sydeuropa. Det är ett folkrikt land med en lång historia och kultur som har präglat stora delar av världen. Italien är även ett av världens mest besökta länder med över 50 miljoner internationella turister.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Italien där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Italienska flaggan utmarkerad på kartan
Italienska flaggan utmarkerad på kartan. Foto: hyotographics/Shutterstock
 1. Enligt senaste siffror bor det över 58 miljoner personer i Italien, vilket gör det till ett av Europas folkrikaste länder.
 2. Italien är det land i världen med flest antal världsarv, för närvarande finns det 59 italienska platser som blivit listade som världsarv av UNESCO.
 3. Rom är Italiens huvudstad. Det är också landets största stad.
 4. Italien är en av världens största producenter av vin, olivolja och kiwi.
 5. Monte Bianco är Italiens högsta berg.
Monte Bianco, Italiens högsta berg
Monte Bianco, Italiens högsta berg. Foto: Maurizio Bersanelli/Shutterstock
 1. Italien har landgräns mot Frankrike, Schweiz, Slovenien, San Marino, Österrike och Vatikanstaten samt maritim gräns med Kroatien, Malta, Frankrike, Spanien, Montenegro, Grekland, Albanien, Slovenien, Algeriet, Tunisien och Libyen.
 2. Gardasjön är Italiens största sjö. Det är också ett av landets mest populära resmål.
 3. Italien är indelat i 20 regioner: Abruzzo, Aostadalen, Apulien, Basilicata, Kalabrien, Kampanien, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lazio, Ligurien, Lombardiet, Marche, Molise, Piemonte, Sardinien, Sicilien, Trentino-Sydtyrolen, Toscana, Umbrien och Veneto. Dessa delas sedan in i 110 provinser.
 4. Italien firar sin nationaldag den 2 juni varje år. På italienska är dagen känd som Festa della Repubblica och det är en hyllning som firas till minne av att det italienska folket röstade ja till att bli en republik 1946.
Firande av Festa della Repubblica vid Colosseum i Rom
Firande av Festa della Repubblica vid Colosseum i Rom. Foto: Daniele de Gregorio / Shutterstock.com
 1. Sedan 300-talet har Kristendom varit Italiens huvudreligion. Det är den katolska kyrkan som är störst och en majoritet av Italiens befolkning är katoliker.
 2. Italien blev ett enat land på 1800-talet. Innan dess fanns ett flertal olika kungadömen, grevskap och stadsstater runtom i landet.
 3. Vargen är Italiens inofficiella nationaldjur. Både ros och Madonnalilja brukar anges som Italiens nationalblomma.
 4. Italien har vunnit VM i fotboll vid fyra tillfällen: 1934, 1938, 1982 och 2006.
Italiensk fotbollströja med fyra stjärnor som symboliserar landets titlar i VM
Italiensk fotbollströja med fyra stjärnor som symboliserar landets titlar i VM. Foto: charnsitr / Shutterstock.com
 1. Nummer 17 är särskilt förknippad med otur i Italien. Därför finns det många byggnader som saknar en 17:e våning. Det vanliga otursnumret 13 anses endast ge otur ifall man är 13 personer vid matbordet, precis som vid Jesus sista måltid.
 2. Italien är ett av västvärldens mest ojämlika länder när det kommer till hushållsysslor. Italienska kvinnor spenderar i snitt 21 timmar mer i veckan på hushållsysslor jämfört med italienska män.
 3. Italien är en parlamentarisk republik med en president som statschef och en premiärminister som regeringschef.
 4. Italiens landsnummer är +39, vilket ska knappas in på telefonen innan man ringer ett italienskt telefonnummer.
 5. -49,6 grader är den kallaste temperaturen som har uppmätts i Italien. Detta var den 10 februari 2013. Italiens varmaste temperatur har uppmätts på Sicilien den 11 augusti 2021 och var då 48,8 °C. Det skiljer därmed knappt 100 grader mellan den kallaste och varmaste temperaturen i landet.
 6. Italien har haft afrikanska kolonier i dagens Libyen, Eritrea, Somalia och Etiopien, varav de tre senast uppräknade länderna gick under namnet Africa Orientele Italiana.
Bank of Italy i Eritrea
Banca d’Italia i Eritrea. Foto: Otto Borik / Shutterstock.com
 1. Sedan den 5 juni 2016 har det varit lagligt med samkönade äktenskap i Italien.
 2. Italien var en av Axelmakterna under Andra världskriget tillsammans med bland annat Tyskland och Japan.
 3. Det finns höghastighetståg i Italien som kan uppnå hastigheter på 400 kilometer i timmen. Italiens snabbaste tåg heter Frecciarossa 1000 och binder samman landets största städer med frekventa och snabba tågresor.
Frecciarossa 1000, Italiens höghastighetståg
Frecciarossa 1000, Italiens höghastighetståg. Foto: Markus Mainka / Shutterstock.com
 1. Italien var ett av de 6 länder som var med och grundade EEC, som senare vidareutvecklades till Europeiska Unionen (EU).
 2. Det finns omkring 450 italienska öar. De två största öarna är Sicilien och Sardinien.
 3. Italiens flagga är grön, vit och röd. Färgerna symboliserar hopp (grön), tro (vit) och välgörenhet (röd). Den gröna färgen kan även symbolisera frihet och den röda färgen sägs ibland symbolisera kärlek.

Lämna en kommentar