Fakta om Nordirland

Nedan kan du läsa diverse fakta om Nordirland där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

 1. Nordirland är ett av fyra länder som utgör Storbritannien tillsammans med England, Skottland och Wales.
 2. Belfast är är Nordirlands huvudstad. På irländska heter staden Béal Feirste.
Belfast, Nordirlands huvudstad
Belfast, Nordirlands huvudstad. Foto: Susanne Pommer/Shutterstock
 1. Nordirland utgör den nordöstra delen av ön Irland och gränsar till Republiken Irland. Under lång tid har det varit blodiga konflikter mellan unionister och nationalister, varav de senare vill se en återförening med Republiken Irland.
 2. Det bor cirka 2 miljoner människor i Nordirland, varav de flesta är bosatta i huvudstaden Belfast samt i den näst största staden Derry, även känd som Londonderry.
 3. Nordirland bildades 1921 efter att ön Irland blivit uppdelad i två delar. Delningen av ön gjordes i enlighet med det Anglo-irländska avtalet mellan Storbritanniens regering och representarer för Irland.
Nordirland markerat på kartan som visar uppdelningen av ön Irland
Nordirland markerat på kartan som visar uppdelningen av ön Irland. Foto: SevenMaps/Shutterstock
 1. Engelska och iriska är officiella språk i Nordirland. Ulsterskotska är ett erkänt regionalspråk, som talas av en minoritet.
 2. Nordirland har över 150 dagar om året med nederbörd. Newry, Belfast och Lisburn är tre nordirländska städer som brukar få mest regn under ett år.
 3. En stor del av alla scener i TV-serien Game of Thrones är inspelade i Nordirland.
 4. Ulster används ofta som ett alternativt namn till Nordirland. Namnet används främst av unionister och har både en politisk och historisk betydelse. The Province är ett annat alternativt namn som förekommer.
 5. The Troubles är namnet på den nordirländska konflikten som pågick från 1968 till 1998 mellan protestanter och katoliker. För att minska våldet har man på flera ställen byggt en så kallad fredsmur som avskiljer områden med protestanter från områden med katoliker.
Fredsmuren i Nordirland som skiljer katolska och protestantiska områden
Fredsmuren i Belfast som skiljer katolska och protestantiska områden. Foto: meunierd / Shutterstock.com
 1. Lough Neagh är Nordirlands största sjö. Det är även den största sjön i Storbritannien och på ön Irland.
 2. Nordirland utgörs av sex historiska grevskap: Antrim, Armagh, Down, Fermanagh, Londonderry och Tyrone. Dessa används inte längre administrativt, förutom när man ansöker om ett irländskt pass.
 3. Slieve Donard är Nordirlands högsta berg med en topp som mäter 850 meter över havet.
Slieve Donard, Nordirlands högsta punkt
Slieve Donard, Nordirlands högsta punkt. Foto: Markus Zeller/Shutterstock
 1. Nordirland har ett eget landslag i fotboll. Som bäst har det nordirländska herrlandslaget lyckats komma till kvartsfinal i VM, detta var 1958.
 2. Endast 10% av Nordirlands befolkning säger sig inte tillhöra en viss religion. Över 45% är katoliker och cirka 43% ser sig själva som protestanter.

Lämna en kommentar