Fakta om Rwanda

Rwanda, formellt Republiken Rwanda är ett självständig stat med gräns mot Burundi, Kongo-Kinshasa, Tanzania och Uganda.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Rwanda där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Två rwandiska kvinnor som jobbar på ett kaffekooperativ
Två rwandiska kvinnor som jobbar på ett kaffekooperativ. Foto: Ilene Perlman / Shutterstock.com
 1. Rwanda är ett självständigt land i Östafrika. Det är en presidentiell republik där presidenten innehar det högsta ämbetet.
 2. Huvudstaden i Rwanda heter Kigali, som också är landets största stad med cirka 1,2 miljoner invånare inom stadens metroområde.
 3. Rwandas högsta punkt är berget Karisimbi, som har en högsta topp som mäter 4519 meter över havet.
 4. Majoriteten av Rwandas befolkning tillhör folkgruppen hutuer. En mindre del tillhör folkgruppen tutsier samt pygméfolket twa.
 5. Det bor strax över 14 miljoner människor i Rwanda. Lokalbefolkningen kallas för rwandier.
 6. Rwandas totala yta uppgår till 26 338 km², vilket också innebär att det är ett av Afrikas mest tätbefolkade länder.
 7. Mellan 1990 och 1994 pågick ett inbördeskrig i Rwanda. Den väpnade konflikten var mellan landets dåvarande regering och rebellgruppen Rwandiska patriotiska fronten. Under tre månader i slutet av inbördeskriget skedde ett av världshistoriens värsta folkmord där över 1 miljon rwandier mördades.
 8. Rwanda har fyra officiella språk: kinyarwanda, franska, swahili och engelska.
 9. Den lokala valutan heter rwandisk franc (RWF).
 10. Rwandas landsnummer är +250 och landskoden är RW.
 11. År 2008 blev Rwanda första landet i världen med fler kvinnor än män i sitt parlament. Då satt det 45 kvinnor och 35 män i det rwandiska parlamentet.
 12. Rwanda är hem till den utrotningshotade bergsgorillan. De lever i Virungabergen där det finns omkring 600 individer.
 13. Kaffe och te är två av Rwandas största exportvaror tillsammans med tenn, volfram och tantal. Förenade Arabemiraten, Kenya och Schweiz är några av Rwandas främsta handelspartners när det kommer till export.
 14. Enligt rwandisk lag är plastpåsar förbjudna. Lagen kom till 2008 och plastpåsar som hittas i resväskor konfiskeras på flygplatsen eller annan gränskontroll.
 15. I samband med den sista lördagen vajre månad hålls Umuganda, en nationell helgdag där alla rwandier måste delta i en obligatorisk samhällstjänst från 08:00 till 11:00. Under den tiden utförs rikstäckande service av olika slag där folket hjälper till att städa, plantera träd, utföra reparationer m.m.

Lämna en kommentar