Fakta om San Marino

San Marino är ett litet land i Sydeuropa som är helt omslutet av Italien. I modern tid har San Marino blivit känt för sina åtråvärda frimärken och stämplar i passet.

Nedan kan du läsa diverse fakta om San Marino där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Basilica di San Marino
Basilica di San Marino. Foto: Pablo Debat/Shutterstock
 1. San Marino är en republik och inlandsstat på Apenninska halvön som saknar kustlinje och stränder då landet är en enklav inom Italien.
 2. Det bor omkring 33 000 människor i San Marino på en yta som uppgår till 61,2 km², vilket gör det till ett av världens minsta länder.
 3. San Marino ska ha grundats under 300-talet som en kristen bosättning dit helgonet Marinus flytt ifrån kejsar Diocletianus förföljelser på grund av hans kristna tro.
 4. Huvudstaden har samma namn internationellt som landet. På italienska heter staden Città di San Marino.
En gata i Città di San Marino
En gata i Città di San Marino. Foto: Sean Pavone/Shutterstock
 1. San Marino är inte medlem i Europeiska Unionen. Folkomröstning har genomförts om ett eventuellt medlemskap i EU, men det röstades aldrig igenom då det fanns tillräckligt många röster som var för ett EU-medlemskap.
 2. Euron är officiell valuta i San Marino sedan 1 januari 2002. Innan dess användes sanmarinesisk lira som landets officiella valuta.
 3. San Marino är den minsta nationen som har vunnit en medalj i Olympiska Spelen.
Foto: Niyazz/Shutterstock
 1. Det finns inga Mcdonalds-restauranger i San Marino. Tidigare har det funnits ett Mcdonalds som öppnade 1999, men den är permanent stängd sedan 2019.
 2. San Marino har ingen internationell flygplats. Närmsta flygplats med internationella reguljärflyg är Rimini-Miramares flygplats i Italien.
 3. Sedan 1980-talet har San Marino en egen fotbollsliga som heter Campionato Sammarinese di Calcio. Det finns dock en inhemsk klubb som spelar i det italienska ligasystemet. Den klubben heter San Marino Calcio och de spelar sina hemmamatcher på Stadio Olimpico Serravalle, som också är det sanmarinesiska landslagets hemmaplan.
San Marinos herrlandslag i fotboll
San Marinos herrlandslag i fotboll. Foto: Alizada Studios/Shutterstock
 1. San Marino firar sin nationaldag den 3 september. Då firas självständigheten från det romerska riket och grundadet av landet år 301.
 2. Italienska är officiellt språk i San Marino.
 3. San Marinos historiska centrum och Titanoberget finns inskrivna som ett UNESCO-världsarv sedan 2008.
Guaita, ett av de tre tornen som är belägna på Titanoberget
Guaita, ett av de tre tornen som är belägna på Titanoberget. Foto: Arkanto/Shutterstock
 1. Inno Nazionale della Repubblica är namnet på San Marinos nationalsång.
 2. San Marino hade en neutral status under första och andra världskriget. Under en kort period ockuperades landet av tyska trupper innan de tvingades bort från San Marino efter några dagars stridigheter.

Lämna en kommentar