Fakta om Somalia

Somalia är ett självständigt land på Afrikas horn med landgräns mot Djibouti, Etiopien och Kenya. Det är ett land som präglats av krig och fattigdom i modern tid samtidigt som det finns en rik historia som går tusentals år tillbaka i tiden.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Somalia där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

 1. Somalia är en förbundsrepublik i Östafrika. Namnet kommer ifrån den etniska folkgruppen somalier och har betydelsen “somaliernas land”.
 2. Mogadishu är Somalias huvudstad. Det är även Somalias största stad med över 2 miljoner invånare inom storstadsområdet.
 3. Somalisk shilling används som officiell valuta i Somalia med valutakod SOS. Den somaliska shillingen har använts som valuta sedan 1921 i vissa delar av landet, men det var först efter 1960 som det blev officiell valuta i hela landet.
 4. Somalia fick sin självständighet från Storbritannien och Italien den 1 juli 1960. Innan koloniseringen fanns det flera somaliska sultanat, så som Isaaq, Habr Yunis och Majeerteen.
 5. Varje kvinna i Somalia föder i snitt 5,4 barn under sin livstid.
Somaliska kvinnormed små bebisar som står i kö för att få hjälp med mat
Somaliska kvinnormed små bebisar som står i kö för att få hjälp med mat. Foto: hikrcn / Shutterstock.com
 1. Utgrävningar som gjorts visar att det funnits bosättningar i Somalia i tusentals år. Bland annat har arkeologer hittat gamla grottmålningar vid Hargeisa som är över 5000 år gamla. Dessutom har man hittat gamla artefakter från det forntida riket Punt, som ansågs heligt av de gamla egyptierna.
 2. Islam är huvudreligion i Somalia och den första moskén byggdes troligen redan under profeten Muhammeds tid på 600-talet. Sedan 2012 är det förbjudet att sprida andra religioner i Somalia. Alla lagar måste dessutom vara kompatibla med Sharia och islams grundläggande principer.
 3. Det bor omkring 18 miljoner människor i Somalia. Utöver den inhemska befolkningen finns det runt 2 miljoner somalier utspridda i världen. I Sverige finns det över 100 000 personer med somaliskt ursprung.
 4. Somalia har Afrikas längsta kustlinje. Den sträcker sig från Adenviken i norr och söderut till den Indiska oceanen och gränsen mot Kenya. Den totala kuststräckan uppgår till 3,330 kilometer.
Sandstrand vid Adenviken i norra delen av Somalia
Sandstrand vid Adenviken i norra delen av Somalia. Foto: Matyas Rehak/Shutterstock
 1. Shimbiris är Somalias högsta punkt med en höjd som når 2460 meter över havet. Bergstoppen tillhör den somaliska bergskedjan Ogo-bergen.
 2. Sedan 1980-talet pågår ett inbördeskrig i Somalia. Den första fasen i Somalias inbördeskrig kan härledas till upproren mot den forne diktatorn Siyad Barre, som senare störtades 1991. Under åren har konflikterna trappats upp och ned efter att fredsavtal har slutits och brutits.
 3. Somalias yta uppgår till 637 657 km², varav 1,6% består av vatten.
 4. Det finns omkring 7,5 miljoner kameler i Somalia, vilket är den största kamelpopulationen i världen.
En man som vaktar sina kameler medans de dricker vatten i Goobweynfloden
En man som vaktar sina kameler medans de dricker vatten i Goobweynfloden. Foto: Mamaduomar/Shutterstock
 1. En stor del av Somalias befolkning har en nomadisk livsstil med boskap. Det finns till och med nomadiska skolor som kallas för “hawlo”. Dessa skolor är anpassade och följer med boskapsskötarna och deras familjer som vandrar till nya platser för bete och vatten.
 2. Somalia är ett av världens fattigaste länder, räknat utifrån PPP per capita ($). Många somalier lever under fattigdomsgränsen och enligt data från World Bank ligger medellönen på omkring 4500 kronor i månaden. Strax över 40% av Somalias befolkning lever på mindre än 1 dollar om dagen.

Lämna en kommentar