Fakta om Svalbard

Svalbard är en arktisk ögrupp som i modern tid blivit känd för sin orörda vildmark och unika djurliv med vilda isbjörnar och valrossar.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Svalbard där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

 1. Svalbard är en autonom ögrupp i Norra ishavet som tillhör Norge. Spitsbergen är den största av Svalbards öar.
 2. Namnet Svalbard kommer ifrån det fornnordiska ordet Svalbarð som betyder kalla kusten.
 3. Longyearbyen är Svalbards huvudort. Här bor merparten av ögruppens invånare. Totalt finns det tre befolkade orter, de andra två är Barentsburg och Ny-Ålesund.
 4. Newtontoppen är den högsta punkten på Svalbard med en höjd på 1717 meter över havet.
 5. Enligt statistisk sentralbyrå bor det över 2600 personer på Svalbard. Av dessa är lite färre än hälften kvinnor.
 6. Ögruppen Svalbard upptäcktes på 1500-talet av den nederländska upptäckaren Willem Barents.
 7. Enligt Spetsbergtraktaten från 1920 definieras Svalbard som alla öar mellan koordinaterna 74° till 81° N och 10° till 35° Ö.
 8. Spetsbergtraktaten dikterar även att medborgare från de undertecknande staterna fritt får flytta till ögruppen och bosätta sig permanent på Svalbard.
 9. Polarnatt råder på Svalbard från november till januari. Från mitten av april till augusti råder även midnattssol på öarna.
 10. På 1600-talet påbörjades valjakt på Svalbard. Valfångare från England, Baskien, Frankrike och Nederländerna vallfärdade då hit för att jaga val.
 11. På 1700-talet övergick valjakten till säl- och pälsjakt då antalet valar minskat kraftigt i området runtomkring Svalbard. Det var framförallt pomorska jägare från Ryssland som etablerade sig på Svalbard under 1700-talet och flera av dem började efterhand att bygga baser och övervintra på öarna. I slutet av 1700-talet hade dock norrmännen konkurrerat ut en stor del av de ryska pälsjägarna.
 12. Elling Carlsen genomförde den första dokumenterade omseglingen kring Svalbard 1863.
 13. 23 plusgrader är den varmaste temperaturen som har uppmätts på Svalbard, vilket uppmättes i juli 2020. Den kallaste temperaturen uppmättes 1986 då termometern visade −46.3 °C.
 14. Svalbards flygplats har varit öppen sedan 1975. Både Norwegian och SAS har regelbundna avgångar från Norge. Det är även möjligt att åka båt till Svalbard.
 15. Sedan 2008 finns det en stor fröbank på Svalbard, som syftar till att säkerställa växters överlevnad. Det enda sättet att få tillgång till fröbanken är om originalsamlingen av en växt går förlorad.

Lämna en kommentar