12 knep för att bli bättre på att skriva

Författare, poeter, journalister och andra skribenter har ända sedan den tryckta skriftens intåg lyckats fånga läsare världen över. Att kunna skriva är en konst och det krävs både en viss talang och färdighet för att skriva bra texter som fångar en känsla och förmedlar något mer än bara det skrivna ordet.

En text kan vara skriven på många olika sätt, men oavsett vilken typ av text som du ska skriva så finns det några knep man kan ta till för att bli bättre på att skriva.

Läs böcker och skrifter

Genom att läsa olika böcker så möter man olika författare och får bekanta sig med deras sätt att skriva på. Även om det finns skrivregler att förhålla sig till, så finns det många varianter som kan användas för att uttrycka samma mening i skrift. När man läser böcker så blir man automatiskt bättre på att skriva, eftersom att man således kan formulera sig på olika vis och göra sina egna texter mer intressanta och levande.

Gör anteckningar när du läser

Förutom att läsa böcker och olika skrifter så kan det även vara hjälptsamt ifall du samtidigt gör anteckningar när du stöter på något intressant, eller upptäcker ett sätt att uttrycka sig på som du själv vill lära dig att bemästra.

Sätt upp ett mål för ditt skrivande

Vad vill du uppnå med ditt skrivande? Vad är det som du vill kunna säga med dina texter? Sätt upp ett mål utifrån dina egna drömmar. Då blir det också lättare att fokusera på det som du behöver jobba extra på.

Gå en skrivarkurs

Är man seriös med sitt skrivande så kan det vara en god idé att gå en skrivarkurs, som är en kurs med mål att förbättra varje enskild deltagares förmåga att skriva.

Öva, Öva, Öva

Övning ger färdighet, så enkelt är det. Vill du bli bättre på att skriva så behöver du skriva så mycket du bara kan. Utvärdera sedan din text, be någon annan att läsa den och be om konstruktiv kritik. Genom att öva och återigen öva, så blir det även lättare att finna din egen skrivstil.

Sök efter synonymer

När du skriver eller jobbar på att förbättra ditt skrivande så kan det vara till stor hjälp att använda sig av olika hemsidor som listar synonymer, exempelvis synonymer.se. Där kan du söka efter ett ord och finna synonymer till ditt aktuella ord. Oftast blir det mer spännande att läsa en text där man slipper att läsa samma ord om och om igen.

Läs din text högt

Att läsa sin text högt ger ett nytt perspektiv. Hur låter egentligen det du har skrivit när man gör en högläsning? Låter det märkligt? Kan man ändra texten så att den fångar ögonblicket och känslan på ett bättre sätt?

Skaffa en korrekturläsare

Efter att du har skrivit en text är det bra att ha någon som korrekturläser texten. Oavsett hur noggrann man är så kan det hända att det smyger sig in små språkmissar eller ord som saknas i texten. Detta undviker du enkelt med en korrekturläsare. Samma korrekturläsare kan även ge förslag eller göra en anteckning ifall något i texten känns oklart.

Skriv i rätt miljö

Det finns en anledning till att många berömda författare valt att bosätta sig i någon charmig liten by ute på landet. Där finns lugnet och en annan känsla, som eventuellt kan inspirera. Vad som är rätt miljö är givetvis individuellt, men att det gör skillnad för skrivandet råder det inga tvivel om. Platsen du befinner dig på har en effekt på hur bra du kan fokusera och vilket flow du lyckas få till under skrivsessionen.

Åk på skrivarresa

Som vidarebyggnad på tipset skriv i rätt miljö, så kan det även vara väldigt inspirerande att åka på en så kallad skrivarresa. Då åker man i en grupp till en vacker eller inspirerande plats, exempelvis Toscana. Väl på plats umgås man i gruppen och deltar i undervisningar och skrivövningar. Som vägledare finns oftast en erfaren skribent och lärare som kan bidra med sina skrivfärdigheter.

Använd vanliga ord och säg ovanliga saker

Undvik att skriva komplicerade ord och formuleringar som kan vara svårt för din målgrupp att förstå. Att bli bättre på att skriva inkluderar även konsten att få fram ett meddelande och en känsla utan att komplicera sina texter allt för mycket.

Skriv för hand

När man använder en penna och skriver ner sina ord för hand så blir det på mer kraftfullt på något vis. Man får tänka efter mer innan man bildar ord och meningar. På en dator är det enkelt att sudda ut och är man duktig på att använda ett tangentbord, så går det oftast per automatik när man skriver. Ta därför till vara på kraften och de fördelar som finns med att skriva för hand.

Lämna en kommentar