Fotografi är en konst som kan vara helt fantastisk att bemästra. Ända sedan kamerans intåg i den moderna världen har vi fångat diverse motiv på bild.
Det sägs att en bild säger mer än tusen ord och så kan det absolut vara. En duktig fotograf kan säkert säga ännu fler ord med bara en bild.
I den här artikeln delar vi några tips på hur du kan bli en bättre fotograf. Många av dessa tips är relativt enkla att implementera medans andra kräver mer tålamod och övning.
Lär dig att hantera din kamera
Läs manualen, titta på videos och öva på det praktiska med att använda din kamera. Lär dig hur du ändrar fotoläge, slutartid, bländare och ISO. Om du har stenkoll på kamerans reglage och inställningar så blir det lättare att fånga ett ögonblick.
Fotografera i manuellt läge
Semi-automatiskt läge har sina fördelar, men om man verkligen strävar efter att bli en bättre fotograf är det viktigt att kunna bemästra kameran i manuellt läge där man själv behöver justera bländare och slutartid. Annars är det kamerans teknik som är med och avgör halva bildresultatet. Då blir det svårare att förstå hur man själv kan påverka och använda kameran för att uppnå önskat bildresultat.
Använd olika kompositionstekniker
Kompositionen har stor betydelse när betraktaren tittar på ett fotografi. Det är också komposition som brukar vara en tydlig skillnad mellan proffsfotografer och hobbyfotografer.
Med bildkomposition menas hur bilden är sammansatt och hur man placerar motivet i bilden. Några välbeprövade kompositionstekniker att titta närmre på inkluderar tredelningsregeln, gyllene snittet och ledande linjer.
Titta på ljuset
Utan ljus är det inte möjligt att fotografera. Genom att titta på ljuset och lär dig att förstå sambandet med hur ljuset påverkar bildresultatet, så blir du en bättre fotograf. Jobba med ljuset och använd det till att förstärka dina bilder. Olika typer av ljus skapar olika stämningar och känslor.
Fotografera när ljuset är som bäst
Många landskapsfotografer fotograferar sina bilder under den så kallade gyllene timmen, som inträffar två gånger per dag. Den ena är tiden före och efter soluppgång och den andra är tiden före och efter solnedgång. Då är ljuset mjukt och behagligt, vilket ger en extra speciell känsla. Under den gyllene timmen finns inget starkt ljus som ger starka kontraster och skarpa skuggor.
Ändra position och nivå
Som fotograf kan du använda din rörlighet och kreativitet för att fotografera i olika positioner och nivåer. Fotograferar man en hund eller något annat djur som har en lägre höjd än vad man själv har, så blir det ett helt annat perspektiv när man hukar på sig och kommer ner på deras höjd. Bilden blir mer levande och ger ofta en starkare känsla.
Experimentera och hitta din egen stil
Övning ger färdighet och ju mer du experimenterar, desto mer lär du dig samtidigt som det blir lättare att finna din egen fotostil. Sådant kan även ändras med tiden, ju mer man fotograferar, men det gör också en till en bättre fotograf då man får mer erfarenhet.
Inspireras av andra fotografer
Välj ut fem fotografer som inspirerar dig lite extra. Vad har dessa fotografer gemensamt? Vad är det med deras bilder som du fastnar för? Vilka tekniker använder dessa fotografer? Låt dig inspireras och försök att lära dig något från dina favoritfotografer.
Ha alltid en kamera med dig
Den bästa kameran är den man har med sig. Vill du bli en bättre fotograf gäller det att ta för vana att aldrig lämna ditt hem utan en kamera, oavsett om det är en mobilkamera, systemkamera eller digitalkamera. Man vet aldrig när det dyker upp något intressant att fotografera.
Fotografera det du tycker om att fotografera
Det är mycket enklare att bli bra på något som man tycker är kul och känner passion för. Vill du fotografera landskap, gör det. Vill du fotografera småkryp, gör det. Vill du bara fotografera människor, satsa på det. Vill du bli bröllopsfotograf, fokusera då på det. Med andra ord, fotografera det du tycker är kul att fotografera.
Sätt upp långsiktiga mål och delmål
Det är alltid en god idé att skriva ner sina mål och det är inget undantag med fotografi. Vill du exempelvis kunna fotografera i manuellt läge inom två månader, skriv ner det och gör upp delmål som gör att du kan nå dit du vill. Det kan exempelvis vara att du ska ge dig ut och fotografera minst två gånger i veckan.
Var konsekvent och ha tålamod
Det krävs oftast erfarenhet för att bli en duktig fotograf. Vissa verkar ha en medfödd talang, men för de allra flesta fotografer så gäller det att ha tålamod, gå ut och fotografera samt att fortsätta med det under en längre tid. Ju mer du fotograferar, desto bättre blir du på att hantera olika situationer och din kamera.
Utmana dig själv
Tänk efter hur du kan utmana dig själv till att bli en bättre fotograf. Exempelvis kan du anta utmaningen om att fotografera minst en bild varje dag under ett helt år. Då ska du alltså hitta något intressant att fotografera en gång om dagen, oavsett vad som händer.
Be om konstruktiv kritik
För att bli en duktig fotograf krävs det att man har självförtroende och att man tror på sin egen förmåga. Då spelar det mindre roll vad andra tycker om ens bilder, sålänge man själv är nöjd. Till en början kan det dock vara en god idé att be om konstruktiv kritik, eller åtminstone fråga andra vad de gillar och inte gillar med en bild.
Fotografera i RAW-format
Istället för att fotografera i JPEG-format så kan du fota dina bilder i RAW-format, vilket innebär att du själv får större möjlighet att redigera bilden i efterhand. Annars gör kameran det jobbet åt dig, vilket inte alltid blir så som du själv önskar.
Lär dig hur olika objektiv fungerar
Objektivet är en otroligt viktig del av din kamerautrustning som man inte ska underskatta. Lär dig hur olika objektiv fungerar och använd dem till rätt ändamål för att uppnå önskat bildresultat.
Fotograferar du med ett vidvinkelobjektiv blir det väldigt svårt att fotografera en närbild av ett motiv som befinner sig längre bort. Har du istället ett zoomobjektiv kanske det inte alls är något problem. Olika objektiv används för olika ändamål.
Fotografera i en studio-miljö
När man fotograferar utomhus är det svårare att påverka ljuset och omgivningen. I en studio-miljö är det nästan precis tvärtom, där kan du påverka ljuset, bakgrunden och vad som kommer med i en bild på ett annat sätt. Genom att fotografera i en studio-miljö så kan du testa dina kunskaper i en miljö där du själv har full kontroll.