Nedan kan du se diverse fakta om tomater som du kanske inte kände till sedan tidigare, inklusive tomatens historia, vetenskapliga namn, ursprung och hur länge människan konsumerat tomater runtom i världen.
- Tomat är en ätlig frukt, men ses ofta som en grönsak i livsmedelssammanhang. Ur ett botaniskt perspektiv räknas tomatväxtens frukt som bär.
- Solanum lycopersicum är tomatens vetenskapliga namn på latin.
- Tomat ingår i familjen potatisväxter (Solanacae) som ingår i potatissläktet (Solanum).
- Tomat har sitt ursprung på den Sydamerikanska kontinenten i länderna Peru, Bolivia och Ecuador där växten återfinns i vilt tillstånd uppe i Anderna.
- Namnet tomat kommer från början från det aztekiska språket nahuatl där frukten är känd som tōmatl.
- Tomater har odlats i Mesoamerika sedan 500-talet före Kristus.
- Tomatens väg till Europa gick via Mexiko genom de spanska conquistadorerna som tog med sig tomaterna hem till Spanien på 1500-talet, varifrån de senare introducerades vidare runtom i Europa.
- Tomaten kom inte till Norden förrän på 1600-talet och det dröjde fram till slutet av 1700-talet innan den blev allmänt känd i Sverige.
- När tomaten först kom till Italien så odlade man den främst för sitt vackra utseende utan att äta frukten. De kallades då för guldäpplen.
- Världens tyngsta tomat som blivit kontrollvägd hade en vikt på 5,284 kilo. Tomaten odlades i USA och rekordet uppmättes den 8 oktover 2022.
- Tomater förekommer i olika färger, inklusive gul, orange, grön, lila, brun m.fl utöver röd som är den typiska färgen på tomat.
- Tomat innehåller stora mängder av en karotenoid som heter lykopen. Det är från lykopen som tomaten får sin röda färg.
- Det finns olika sorter och varieteter av tomat, bland annat bifftomater, plommontomat, körsbärstomat och pärontomat. Totalt finns det över 10 000 kända tomatsorter som odlas runtom i världen.
- En vanlig tomat kan innehålla mellan 150 och 300 fröer.
- Paradisäpple är ett alternativt namn på tomat som framförallt användes förr i tiden.
- I Europa undvek man länge att äta tomater, då många trodde att frukten var giftig. I Storbritannien och USA dröjde det fram tills 1700-talet innan man började med att odla tomater som föda.
- En medelstor tomat innehåller omkring 28% av den dagliga rekommenderade mängden Vitamin C.
- Tomater innehåller även vitamin K, vitamin A, folsyra, kalium och vitamin B6.
- Kina är världens största odlare av tomater. Därefter kommer Indien, USA och Turkiet. I Europa är det Italien och Spanien som är de största tomatodlarna.
- Tomat är huvudingrediens i en rad olika rätter och tillbehör, bland annat gazpacho, ketchup, marinarasås och tomatsoppa.
- En tomat består till ungefär 95% vatten och ger cirka 18 kcal per 100 gram.
- Tomater förlorar sin smak vid förvaring i kylskåp. För bästa smak ska tomater förvaras i rumstemperatur.
- Den största tomatplantan som påträffats på jorden täckte en yta på över 85 kvadratmeter. Plantan växte på Tomato-no-mori på Hokkaido i norra Japan.
- Tomat används som ingrediens i olika hud- och hårvårdsbehandlingar.
- Tre amerikanska delstater: Tennessee, Arkansas och Ohio har valt tomat som sin delstatsfrukt.
- Tomat är den enda frukten i världen som är rik på umami, en av de fem grundsmakerna.
- Det finns en festival där deltagarna kastar tomater på varandra. Festivalen heter Tomatina är ett årligt evenemang i Spanien som lockar upp till 40 000 besökare.
- Tomater har odlats uppe i rymden på den internationella rymdstationen (ISS) med hjälp av hydroponisk odling.
- Tomat är en viktig ingrediens i den berömda drinken Bloody Mary, som är särskilt populär som husmorskur mot baksmälla.
- Tomater håller längre om de förvaras med stammen nedåt.