Fakta om tomater

Nedan kan du se diverse fakta om tomater som du kanske inte kände till sedan tidigare, inklusive tomatens historia, vetenskapliga namn, ursprung och hur länge människan konsumerat tomater runtom i världen.

  1. Tomat är en ätlig frukt, men ses ofta som en grönsak i livsmedelssammanhang. Ur ett botaniskt perspektiv räknas tomatväxtens frukt som bär.
  2. Solanum lycopersicum är tomatens vetenskapliga namn på latin.
  3. Tomat ingår i familjen potatisväxter (Solanacae) som ingår i potatissläktet (Solanum).
  4. Tomat har sitt ursprung på den Sydamerikanska kontinenten i länderna Peru, Bolivia och Ecuador där växten återfinns i vilt tillstånd uppe i Anderna.
  5. Namnet tomat kommer från början från det aztekiska språket nahuatl där frukten är känd som tōmatl.
  6. Tomater har odlats i Mesoamerika sedan 500-talet före Kristus.
  7. Tomatens väg till Europa gick via Mexiko genom de spanska conquistadorerna som tog med sig tomaterna hem till Spanien på 1500-talet, varifrån de senare introducerades vidare runtom i Europa.
  8. Tomaten kom inte till Norden förrän på 1600-talet och det dröjde fram till slutet av 1700-talet innan den blev allmänt känd i Sverige.
  9. När tomaten först kom till Italien så odlade man den främst för sitt vackra utseende utan att äta frukten. De kallades då för guldäpplen.
  10. Världens tyngsta tomat som blivit kontrollvägd hade en vikt på 5,284 kilo. Tomaten odlades i USA och rekordet uppmättes den 8 oktover 2022.
  11. Tomater förekommer i olika färger, inklusive gul, orange, grön, lila, brun m.fl utöver röd som är den typiska färgen på tomat.
  12. Tomat innehåller stora mängder av en karotenoid som heter lykopen. Det är från lykopen som tomaten får sin röda färg.
  13. Det finns olika sorter och varieteter av tomat, bland annat bifftomater, plommontomat, körsbärstomat och pärontomat. Totalt finns det över 10 000 kända tomatsorter som odlas runtom i världen.
  14. En vanlig tomat kan innehålla mellan 150 och 300 fröer.
  15. Paradisäpple är ett alternativt namn på tomat som framförallt användes förr i tiden.
  16. I Europa undvek man länge att äta tomater, då många trodde att frukten var giftig. I Storbritannien och USA dröjde det fram tills 1700-talet innan man började med att odla tomater som föda.
  17. En medelstor tomat innehåller omkring 28% av den dagliga rekommenderade mängden Vitamin C.
  18. Tomater innehåller även vitamin K, vitamin A, folsyra, kalium och vitamin B6.
  19. Kina är världens största odlare av tomater. Därefter kommer Indien, USA och Turkiet. I Europa är det Italien och Spanien som är de största tomatodlarna.
  20. Tomat är huvudingrediens i en rad olika rätter och tillbehör, bland annat gazpacho, ketchup, marinarasås och tomatsoppa.
  21. En tomat består till ungefär 95% vatten och ger cirka 18 kcal per 100 gram.
  22. Tomater förlorar sin smak vid förvaring i kylskåp. För bästa smak ska tomater förvaras i rumstemperatur.
  23. Den största tomatplantan som påträffats på jorden täckte en yta på över 85 kvadratmeter. Plantan växte på Tomato-no-mori på Hokkaido i norra Japan.
  24. Tomat används som ingrediens i olika hud- och hårvårdsbehandlingar.
  25. Tre amerikanska delstater: Tennessee, Arkansas och Ohio har valt tomat som sin delstatsfrukt.
  26. Tomat är den enda frukten i världen som är rik på umami, en av de fem grundsmakerna.
  27. Det finns en festival där deltagarna kastar tomater på varandra. Festivalen heter Tomatina är ett årligt evenemang i Spanien som lockar upp till 40 000 besökare.
  28. Tomater har odlats uppe i rymden på den internationella rymdstationen (ISS) med hjälp av hydroponisk odling.
  29. Tomat är en viktig ingrediens i den berömda drinken Bloody Mary, som är särskilt populär som husmorskur mot baksmälla.
  30. Tomater håller längre om de förvaras med stammen nedåt.

Lämna en kommentar