Fakta om Jupiter

Jupiter är en planet och en så kallad gasjätte som har varit känd i tusentals år. Det är en av fem planeter som kan ses med blotta ögat, utan teleskop och kikare.

Vi har samlat ihop 15 fakta om Jupiter som du kanske inte kände till sedan tidigare, inklusive information om storlek, vikt, avstånd från jorden och annat som kan vara intressant att känna till.

Jupiters storlek jämfört med jorden
Jupiters storlek jämfört med jorden. Foto: Whitelion61/Shutterstock
 1. Jupiter är den största planeten i vårt solsystem med en diameter på 142 984 km, vilket är cirka 11 gånger större än jorden.
 2. Jupiter är den femte planeten från solen.
 3. Ett jupiterdygn är cirka 10 timmar långt och under den tiden hinner gasjätten med att snurra ett varv runt solen. Ett jupiterår motsvarar 11,86 år på jorden.
 4. Jupiter består mestadels av väte och helium, precis som solen. Till skillnad från jorden som har ett hav med vatten, så består jupiters hav av väte som komprimerats genom tryck och ökad temperatur djupt inne i atmosfären.
 5. Jupiter har inte någon landyta så som vi känner till den, istället utgörs planetens yta av gaser och vätska som virvlar runt. Det innebär också att ett vanligt rymdskepp inte kan landa här.
 6. Namnet kommer ifrån den romerska guden Jupiter, som är en av de allra mäktigaste och romarnas motsvarighet till Zeus inom grekisk mytologi.
En marmorstaty som föreställer Zeus, även känd som Jupiter inom romersk mytologi
En marmorstaty som föreställer Zeus, även känd som Jupiter inom romersk mytologi. Foto: Yueh Chiang/Shutterstock
 1. Jupiter har 95 månar som har blivit bekräftade av NASA och ESA, vilket är fler än någon annan planet i vårt solsystem. Månarna upptäcktes först av Galileo Galilei på 1600-talet och därför kallas de fyra största månarna för Galileiska månar.
 2. Jupiters massa är 318 gånger större än jordens massa.
 3. Den stora röda fläcken på Jupiter upptäcktes redan på 1600-talet och är ett enormt stormsystem som är dubbelt så stort som hela jorden.
Jupiters stora röda fläck
Jupiters stora röda fläck. Foto: jiang jie feng/Shutterstock

 1. Flera rymdsonder har passerat Jupiter genom åren. Pioneer 10 var först med att passera planeten 1973. Därefter har bland annat Pioner 11, Voyager 1, Voyager 2, Ulysses, Galileo och Cassini-Huygens passerat planeten.
 2. 1979 upptäckte Voyager 1 att även Jupiter har ringar, precis som Saturnus och Uranus. Jupiters ringar är mörka och mindre än Saturnus ringar. Efter observationer som gjorts har ledande astronomer kommit fram till att ringarna förmodligen består av damm.
Illustration av Rymdsonden Voyager 1 som upptäckte Jupiters ringar
Illustration av Rymdsonden Voyager 1 som upptäckte Jupiters ringar. Foto: Claudio Caridi/Shutterstock
 1. Medeltemperaturen i Jupiters gasmoln är -150 C (medeltal). Jupiters yttemperatur är okänd.
 2. Jupiter anses vara den första planet som bildats i vårt solsystem, cirka 1 miljon år efter solen och omkring 50 år före jorden.
 3. Det tar cirka 6 år att resa från jorden till Jupiter med ett rymdskepp. Medelavståndet är 778 miljoner kilometer och när planeten befinner sig som närmast är avståndet mellan Jupiter och jorden cirka 590 miljoner kilometer.
 4. Jupiter har det starkaste magnetfältet av alla planeter i vårt solsystem. Dess gravitation är 24,79 m/s², vilket kan jämföras med jordens gravitation som är 9,807 m/s².

Lämna en kommentar