Fakta om Saturnus

Saturnus är en planet i vårt solsystem som är särskilt känd för sina ringar som omger planeten. Galileo Galilei var den första att se planeten genom ett teleskop, men planeten i sig finns beskriven sedan Antiken.

För blotta ögat kan Saturnus beskrivas som en svagt gulaktig stjärna med fast sken. Vill man se ringarna krävs det ett teleskop som har en förstoring på minst 30x.

Vi har samlat 15 fakta om Saturnus som du kanske inte kände till sedan tidigare, inklusive storlek, restid, klimat och annat som kan vara intressant att känna till.

3D rendering av Saturnus
3D rendering av Saturnus. Foto: 3000ad/Shutterstock
 1. Saturnus är den sjätte planeten i vårt solsystem och den näst största, efter Jupiter.
 2. Saturnus har en diameter som uppgår till 116 460 kilometer, vilket innebär att planeten nästan rymmer 10 jordklot.
 3. Det tar cirka 3 år att resa från jorden till Saturnus i ett rymdskepp.
 4. Saturnus har 7 huvudringar, som har blivit kategoriserade från A till G i alfabetet. Inom dessa ryms över 1000 ringar som består av is och damm.
 5. Det finns 53 namngivna månar runt Saturnus. I skrivande stund har man upptäckt 83 månar totalt, även om de flesta är väldigt små i jämförelse med vår egen måne. Den största månen heter Titan.
Bild i naturliga färger på månen Titan
Bild i naturliga färger på månen Titan. Foto: NASA/JPL/Space Science Institute
 1. Saturnus har fått sitt namn ifrån den romerska guden för jordbruk, skörd och tid. Kronos är hans motsvarighet inom grekisk mytologi.
 2. Ett saturnusdygn motsvarar cirka 10 timmar och 34 minuter på jorden.
 3. Saturnus är en gasplanet som mestadels består av väte och helium. Planetens kärna tros bestås av sten.
 4. Det tar cirka 29,4 jordår för Saturnus att snurra ett varv runt solen. Är du 30 år gammal på jorden har du således en saturnusålder på strax över 1 år.
 5. Saturnus har en lägre densitet än vatten, vilket i teorin skulle innebära att planeten skulle flyta i ett hav av vatten.
 6. Det är ofta kraftig blåst på Saturnus och det kan även regna, men istället för vatten så regnar det diamanter. Vindhastigheten kan uppgå till 1800 km/h.
 7. Saturnus har varit känd av människan sedan Antiken. Planeten kan ses med blotta ögat, utan kikare och teleskop.
 8. Pioneer 11 var den första rymdsonden som passerade Saturnus. Några år senare flög både Voyager 1 och Voyager 2 förbi planeten.
Rymdsonden framför planeten Saturnus
Rymdsonden framför planeten Saturnus. Foto: Wow Galaxy/Shutterstock
 1. Saturnus har en genomsnittlig temperatur som motsvarar minus 140 grader Celsius. I jämförelse är -89,2 °C den kallaste temperaturen som uppmätts på jorden.
 2. Det är inte särskilt troligt att det existerar något liv som vi känner till det på Saturnus, då det enligt våra mått för levnadsvillkor är alldeles för extrema temperaturer och starka vindar. Astronomer och forskare är dock något positiva till att det skulle kunna finnas någon form av liv på månarna Eceladus och Titan.

Lämna en kommentar