Fakta om Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo är en portugisisk fotbollsspelare som vid flera tillfällen har blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare. Han räknas alltjämt som en av de främsta fotbollsspelarna genom tiderna.

Han brukar även kallas för CR7 eller Ronaldo, ej att förväxla med den brasilianska fotbollslegendaren Ronaldo Luís Nazário de Lima.

Vi har samlat ihop 25 fakta om Cristiano Ronaldo som kan vara intressanta att känna till. Nedan kan du exempelvis lära dig mer om hans familj, karriär och personliga liv.

Cristiano Ronaldo med ett stort leende på fotbollsplanen
Cristiano Ronaldo med ett stort leende på fotbollsplanen. Foto: ph.FAB / Shutterstock.com
 1. Cristiano Ronaldo föddes den 5 februari 1985 i Funchal på Madeira i Portugal.
 2. Hans fullständiga namn är Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro.
 3. Cristiano växte upp i en fattig arbetarklassfamilj med sin mamma Maria Dolores dos Santos Aveiro och hans pappa José Dinis Aveiro samt sina syskon Hugo, Elma och Liliana Cátia.
 4. Han är döpt efter Ronald Reagan. Det var hans pappa som särskilt beundrade honom, även innan han blev USA:s president.
 5. Cristiano började att spela fotboll som åttaåring i CF Andorinha, som är ett lokalt fotbollslag på Madeira. 1995 började han att spela för CD Nacional, där han spelade i två år innan Sporting Lissabon värvade honom till sitt juniorlag.
 6. Ronaldo debuterade i den portugisiska förstaligan den 29 september 2002. Totalt gjorde han 25 A-lagsmatcher för Sporting.
 7. I samband med en match mellan Sporting Lissabon och Manchester United imponerade han så stort på Uniteds spelare att Sir Alex Ferguson beslöt sig att värva honom till Manchester United. Den 12 augusti 2003 blev Cristiano den första portugisiska spelaren att representera United.
 8. Ronaldo debuterade för Portugals A-landslag 2003. Sedan dess har han hunnit med att spela över 200 landskamper, vilket är ett nationellt rekord.
Ronaldo i den portugisiska landslagströjan
Ronaldo i den portugisiska landslagströjan. Foto: Gevorg Ghazaryan / Shutterstock.com
 1. Cristiano spelade 196 matcher och gjorde 84 mål i Manchester United innan han värvades till Real Madrid, där han gjorde 292 matcher och 311 mål.
 2. År 2018 värvades han till Juventus efter att ha varit i Real Madrid under nio års tid. I Juventuströjan blev det 98 matcher och 81 mål innan han återvände till Manchester United 2021. Hans sejour i United blev inte långvarig, utan varade endast en säsong innan han värvades av Al-Nassr i Saudiarabien.
 3. Cristiano Ronaldo har vunnit flera utmärkelser. Bland annat har han vunnit Ballon d’Or vid 5 tillfällen, 2008, 2013, 2014, 2016 och 2017. Något som endast Ronaldo och Leo Messi har lyckats med.
Cristiano med guldbollen (Ballon D'or) 2013
Cristiano med guldbollen (Ballon D’or) 2013. Foto: Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock.com
 1. När Ronaldo var 15 år gammal genomgick han en hjärtoperation efter att ha blivit diagnosticerad med takykardi.
 2. Utöver fotbollen har Cristiano Ronaldo blivit en framgångsrik affärsman med ett välkänt varumärke CR7, som bland annat har kläder, skor och parfym. Dessutom äger han ett hotel, ett museum och ett flertal restauranger.
 3. Cristiano Ronaldo donerar blod regelbundet. Han är också registrerad som donator av benmärg.
 4. I Funchal på Madeira finns ett helt museum dedikerat till Cristiano Ronaldo. Utställningen handlar om hans liv och fotbollskarriär.
 5. Cristiano Ronaldo har fem barn: Cristiano JR, Mateo, Eva, Alana Martina och Bella.
 6. Sedan 2016 är han tillsammans med Georgina Rodríguez. Dessförinnan var Ronaldo tillsammans med den ryska modellen Irina Shayk.
Cristiano och hans flickvän Georgina Rodriguez
Cristiano och hans flickvän Georgina Rodriguez. Foto: MDI / Shutterstock.com
 1. Hans gammelfarmor var från Kap Verde. Hennes namn är Rosa Isabel da Piedade och hon föddes på ön São Vicente.
 2. Cristiano Ronaldo har en säregen målgest som har fått namnet “Siu”.
 3. Han dricker inte läsk eller alkohol.
 4. Cristiano Ronaldo har donerat miljontals dollar till välgörenhet. Bland annat har han betalat en hjärnoperation för en 10-årig pojke.
 5. Han har spelat med nummer 7 på tröjan i nästan hela sin fotbollskarriär.
Ronaldo med nummer sju på tröjan
Ronaldo med nummer sju på tröjan. Foto: Stefan Constantin 22 / Shutterstock.com
 1. Cristiano Ronaldo har över 600 miljoner följare på Instagram.
 2. Det finns en galax som är döpt efter Ronaldo, Cosmos Redshift 7 Galaxy, även känd som CR7 Galaxy.
 3. Ronaldo har inte gått ut skolan. Han blev relegerad från skolan när han var 14 år gammal efter att ha kastat en stol på sin lärare.

Lämna en kommentar