Fakta om Lionel Messi

Lionel Messi är en argentinsk fotbollspelare som vid flera tillfällen har blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare. Han räknas alltjämt som en av de främsta fotbollsspelarna genom tiderna.

Vi har samlat ihop 25 fakta om Lionel Messi som kan vara intressanta att känna till. Nedan kan du exempelvis lära dig mer om hans familj, karriär och personliga liv.

Närbild på Lionel Messi
Närbild på Lionel Messi. Foto: Victor Velter / Shutterstock.com
 1. Lionel Messi föddes den 24 juni 1987 i Rosario, Santa Fe i Argentina.
 2. Hans fulla namn är Lionel Andrés Messi Cuccittini. Genom åren har han fått smeknamn som La Pulga och El Mesías. I vardagligt tal brukar han kallas för Leo.
 3. Messis stjärntecken är kräftan.
 4. Hans moderklubb heter Grandoli där han spelade från 1992 till 1995. Därefter bytte han klubb till Newell’s Old Boys där han spenderade 5 år. Leo Messi värvades sedan till Barcelona år 2000 när han var 13 år gammal.
Leo Messi i Barcelonatröjan i samband med en match mellan FC Barcelona och SD Eibar
Leo Messi i Barcelonatröjan i samband med en match mellan FC Barcelona och SD Eibar. Foto: Christian Bertrand / Shutterstock.com
 1. Vid 11 års ålder fick Messi och hans föräldrar beskedet att han hade en hormonsjukdom som ledde till brist på tillväxthormon.
 2. Messi var 17 år, tre månader och 22 dagar gammal när han debuterade i sin första A-lagsmatch för FC Barcelona. Han kom in som avbytare mot Shaktar Donetsk i Champions League.
 3. Han växte upp i en relativt fattig medelklassfamilj med en pappa som jobbade på en stålfabrik och en mamma som jobbade som städare.
 4. Lionel Messi debuterade för det argentinska landslaget år 2005. Han var då 18 år gammal. Sedan dess har han lyckats bli den spelare som spelat flest matcher för Argentina.
 5. Hans berömda målgest där han pekar upp mot himlen med båda händerna är en hyllning till sin mormor Celia, som tragiskt gick bort 1998. Enligt honom själv så var det hon som fick honom att bli intresserad av fotboll.
Messi firar ett mål och pekar upp mot himmelen för att hylla sin mormor
Messi firar ett mål och pekar upp mot himmelen för att hylla sin mormor. Foto: Cosmin Iftode / Shutterstock.com
 1. Messi har gjort 672 mål för Barcelona, vilket gör han till klubbens främsta målgörare. Under hans tid i Barcelona har han vunnit hela 35 titlar.
 2. Lionel har tre syskon, två äldre bröder och en syster. Hans bröder heter Matias och Rodrigo och hans syster heter Maria Sol Messi.
 3. Han har en även stiftelse som heter Fundación Leo Messi. Organisationen gör det möjligt för barn att få bättre utbildning och vård. De betalar även för medicinska behandlingar för familjer som har det tufft ekonomiskt.
 4. Messi blev en Goodwill Ambassadör för Unicef år 2010.
 5. Sången “Hijo” av Las Cafres är en av hans favoritlåtar. Han har sagt att den sången representerar allt som han har varit med om under sitt liv.
 6. Messi blev utsedd till Argentinas lagkapten i augusti 2011. Han blev även utsedd till Barcelonas lagkapten år 2018.
Lionel Messi med kaptensbindeln i det argentinska fotbollslandslaget
Lionel Messi med kaptensbindeln i det argentinska fotbollslandslaget. Foto: Alizada Studios / Shutterstock.com
 1. Nummer 10 har varit Lionel Messis tröjnummer under större delen av hans spelarkarriär, men han har även burit nummer 8, 9, 11, 19 och 30.
 2. Messi blev medborgare i Spanien år 2005.
 3. Han har vunnit Ballon d’Or vid åtta tillfällen (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021, 2023).
 4. Lionels pappa heter Jorge Horacio Messi och hans mamma heter Celia Maria Cuccittini.
 5. I juli 2016 blev Messi dömd till 21 månader i fängelse då han i domstol ansågs vara skyldig till att ha undanhållit skatt. Han behövde dock aldrig sitta fysiskt i fängelse då spansk lag tillåtet undantag om det är första gången som ett brott sker. Han krävdes dock på 2 miljoner i böter och hans pappa dömdes till att betala 1,5 miljoner euro.
 6. Messi har gjort över 100 mål i Champions League.
 7. Han har varit med på omslaget för TV-spelen PES och FIFA.
 8. Messi har medverkat i ett flertal reklamkampanjer för märken som Pepsi, Adidas, Huawei, Mastercard, Tata Motors och Budweiser för att nämna några av dem.
 9. Han gifte sig med Antonella Roccuzzo år 2017. De har dock varit ett par sedan 2008. Antonella är kusin till en av Messis barndomsvänner.
 10. Leo Messi har tre söner tillsammans med sin fru Antonella. Hans söner heter Mateo, Thiago och Ciro.
Messis fru Antonella och en av hans söner
Messis fru Antonella och en av hans söner. Foto: A.RICARDO / Shutterstock.com

1 svar på ”Fakta om Lionel Messi”

Lämna en kommentar