Fakta om Spanien

Spanien är beläget på den Iberiska halvön i Sydeuropa. Det är ett av Europas mest folkrika länder och ett populärt resmål med turister från hela världen.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Spanien där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Spanska fastlandet och Baleaerna på kartan
Spanska fastlandet och Baleaerna på kartan. Bild: Victor Maschek/Shutterstock
 1. Enligt senaste data bor det omkring 47,5 miljoner människor i Spanien, vilket gör det till ett av Europas mest befolkade länder.
 2. Det finns 17 autonoma regioner i Spanien.
 3. Madrid är Spaniens huvudstad.
 4. Spanien är världens största producent av olivolja. Strax över 40% av världens olivolja produceras här.
 5. Den spanska motsvarigheten till tandfen är en mus som heter Ratoncito Pérez.
 6. Spaniens nationaldag observeras varje år den 12 oktober.
 7. Med en höjd som når 3718 meter över havet är Mount Teide på Teneriffa det högsta berget i hela Spanien.
 8. Den spanska nationalsången La Marcha Real har ingen officiell text.
 9. Spanien heter España på spanska.
 10. Det pågick ett spanskt inbördeskrig så sent som 1936-1939.
 11. Spanien hade en diktator som ledare från 1939 till 1975. Han hette Francisco Franco och fick makten efter det spanska inbördeskriget.
 12. Spanien har varit medlem i den Europeiska unionen (EU) sedan 1986.
 13. 1999 bytte Spanien sin valuta från pesetas till euro.
 14. Det är tradition att bära två efternamn i Spanien, varav det ena är från fadern och det andra från modern.
 15. Landet deltog aldrig officiellt i något av världskrigen på 1900-talet. Däremot tilläts spanjorer att kriga i den tyska armen, under förutsättning att man enbart stred mot Sovjetunionen och inte de allierade.
 16. Spaniens största sjö heter Lago de Sanabria. Den ligger i provinsen Zamora och har en yta på 3,48 km². Sanabriasjön har ett största djup som når 51 meter.
 17. Det har varit lagligt med samkönade äktenskap sedan 2005.
 18. Spanien har landgräns mot Marocko genom sina två exklaver, Melilla och Ceuta på den afrikanska kontinenten. Det spanska fastlandet har gräns mot Frankrike i norr och Portugal i väst.
 19. Som kallast har det varit 35,9 minusgrader och som varmast har det varit 47,6 plusgrader. Spaniens kallaste temperatur uppmättes i Vega de Liordes och den varmaste uppmättes i La rambla, både värmerekordet och köldrekordet uppmättes 2021.
 20. Till nyår är det tradition i Spanien att försöka äta 12 vindruvor innan klockan slagit 12. Ju fler druvor man lyckas få i sig desto mer tur sägs man få under det kommande året.
 21. Spanien har fem officiella språk, kastilianska, katalanska, galiciska, baskiska och aranesiska. Dessutom finns det flera regionala språk som talas runtom i landet.
 22. Det spanska fotbollslandslaget har vunnit världsmästerskapet i fotboll vid två tillfällen, en gång i VM för herrar och en gång i VM för damer.
 23. Spaniens landsnummer är +34, vilket ska knappas in före man ringer ett spanskt nummer.
 24. Trädgårdsnejlika och tjuren är två spanska nationalsymboler, nationalblomma respektive nationaldjur.
 25. Spanien är en konstitutionell monarki. Den spanska kungen är landets statschef, även om han i egentlig mening inte längre innehar någon makt.

Lämna en kommentar