Fakta om Marocko

Marocko är ett självständigt land i Nordafrika med gräns mot Algeriet och Spanien genom de två spanska exklaverna Ceuta och Melilla samt Mauretanien genom det ockuperade Västsahara.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Marocko där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Jamaa el Fna-marknaden i gamla medina
Jamaa el Fna-marknaden i gamla medina. Foto: Serenity-H/Shutterstock
 1. Marocko är en konstitutionell monarki, men till skillnad från många andra konstitutionella monarkier så besitter den marockanske kungen stor makt då han utser ministrar och statsminister samt medlemmar i högsta domstolen.
 2. Islam är huvudreligion i Marocko. Över 98% av alla marockaner är muslimer. Endast 1,1 procent är kristna och endast 0,2 procent är judar.
 3. Marockos huvudstad heter Rabat, även om Casablanca är den största staden.
 4. Valutan i Marocko heter marockansk dirham (MAD). Den infördes 1960 och ersatte då en tidigare valuta som hette marockansk franc.
Marockanska dirhams
Marockanska dirhams. Foto: Tupungato/Shutterstock
 1. Marockos yta uppgår till 446 550 km², varav vatten utgör en försumbar del.
 2. Det bor omkring 37 miljoner människor i Marocko.
 3. Marockos nationaldag observeras varje år den 18 november. Då infaller självständighetsdagen som firas till minne av den långa kamp som marockanerna utkämpade för att bli självständiga från Spanien och Frankrike.
 4. Jbel Toubkal är den högsta punkten i Marocko med en höjd som når 4165 meter över havet. Det är också Atlasbergens högsta bergstopp.
Jbel Toubkal med snö på toppen
Jbel Toubkal med snö på toppen. Foto: CherylRamalho/Shutterstock
 1. Kläder, bilar, konstgödsel och citrusfrukter är några marockanska exportvaror som bidrar till landets ekonomi. Spanien, Frankrike, Indien och Brasilien är några av Marockos främsta handelspartners när det kommer till export.
 2. Marockos landsnummer är +212 och landskoden är MA.
 3. Det finns omkring 5 miljoner marockaner som lever utomlands, varav en majoritet bor i europeiska länder som Frankrike, Spanien, Nederländerna, Belgien och Italien.
 4. Marocko är världens största producent av arganolja. Trädet som heter argania spinosa växer främst i ett område runt Essaouira och Agadir.
 5. Berberfolket är Marockos ursprungsbefolkning. De kallar sig själva för amazigh och har varit bosatta här i minst 3000 år. De lever i stamsamhällen och är ofta väldigt stolta över sitt ursprung. Dessutom är berberfolket noga med att poängtera att de inte är araber.
Berberfamilj som äter ett traditionellt taginemål
Berberfamilj som äter ett traditionellt taginemål. Foto: Paul Maguire / Shutterstock.com
 1. I Marocko finns ett av världens äldsta universitet, al-Qarawiyyin som grundades redan på 800-talet.
 2. Homosexualitet är förbjudet i Marocko. Det kan leda till 3-5 års fängelse och böter på 1200 dirhams.

Lämna en kommentar