Fakta om Mauretanien

Mauretanien är en islamsk republik i nordvästra Afrika. Det är ett av världens torraste länder och en majoritet av landet består av öken.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Mauretanien där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Mauretanien på kartan med angränsande länder
Mauretanien i fokus på kartan med angränsande länder i bakgrunden. Foto: Alexander Lukatskiy/Shutterstock
 1. Mauretaniens officiella namn är Islamska republiken Mauretanien. Namnet kommer ifrån romarnas namn på lokalbefolkningen, maurer. Under den franska koloniseringen av området valde fransmännen att använda det romerska namnet.
 2. Det officiella språket i Mauretanien är arabiska.
 3. Mauretanien är beläget i nordvästra Afrika och har landgräns mot Algeriet, Senegal, Mali och Västsahara (Marocko).
 4. Nouakchott är namnet på Mauretaniens huvudstad. Det är också landets största stad med omkring 1 miljon invånare.
 5. Mauretanien blev ett självständigt land den 28 november 1960. Innan dess var det en fransk koloni som var en del av Franska Västafrika.
 6. Enligt den mauretanska konstitutionen är Islam statsreligion och Sharia utgör grunden för alla lagar. Alla medborgare måste tillhöra Islam, annars förlorar man sitt medborgarskap.
 7. Mauretanien är det 28:e största landet i världen med en yta som uppgår till 1 030 700 km².
 8. Kediat Idjil är Mauretaniens högsta punkt med en höjd som når 910 meter över havet.
 9. Mauretaniens valuta heter Mauretansk ouguiya (MRU). Det har varit landets valuta sedan 1973. Innan dess användes CFA-franc.
 10. Det bor strax under 5 miljoner människor i Mauretanien, vilket innebär att det är ett av världens mest glesbefolkade länder.
 11. Mauretaniens landsnummer är 222 och landskoden är MR.
 12. Järnmalm, petroleum, guld och koppar är några av Mauretaniens exportvaror. Detta exporteras främst till Kina, Spanien, Kanada, Turkiet och Japan.
 13. Mauretanien blev det sista landet i världen att förbjuda slaveri. Det förbjöds 1981, men det var först 2007 som det blev kriminaliserat. Än idag pågår slaveriet trots förbudet.
 14. Det finns två mauretanska UNESCO-världsarv. Det första världsarvet inkluderar den antika ksouren i Ouadane, Chinguetti, Tichitt och Oualata. Sedan 1989 finns Banc d’Arguin nationalpark med på listan med mauretanska världsarv.
 15. En majoritet av Mauretaniens landyta är beläget i Sahara. Återkommande torka gör att öknen fortsätter att breda ut sig.

Lämna en kommentar