Fakta om Senegal

Senegal är en självständig republik i Västafrika vars yta uppgår till 196 722 km². Enligt senaste data bor det omkring 17 miljoner människor i Senegal.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Senegal där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Lokala fiskare i Saint Louis, Senegal
Lokala fiskare i Saint Louis. Foto: kaikups / Shutterstock.com
  1. Senegal är en presidentiell republik i Västafrika med gräns mot Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Mali och Mauretanien. Det har varit ett självständigt land sedan 20 juni 1960.
  2. Huvudstaden i Senegal heter Dakar. Det är också Senegals största stad med omkring 1 miljon invånare inom staden och 4 miljoner i metroområdet.
  3. Franska är officiellt språk i Senegal. Ett arv från att landet tidigare varit en fransk koloni under 1800-talet och 1900-talet. Många av landets invånare talar även något av följande språk: wolof, pulaar, jola, mandinka, serer och soninke.
  4. Senegals valuta heter Västafrikansk CFA-franc (XOF). Det är en valuta som används i ett flertal afrikanska länder i Västafrika och Centralafrika.
  5. Islam är den största religionen bland Senegals invånare. Över 95% av alla senegaleser är muslimer enligt en beräkning som utfördes av landets myndigheter. Av dessa är en klar majoritet sunnimuslimer.
  6. Under flera århundraden var Senegal centrum för slavhandeln i Afrika. En stor del av slavhandeln skedde på island of Gorée, som ligger cirka 3,5 kilometer utanför Senegals kust. Härifrån skeppades miljontals afrikaner iväg till ett liv som slav i Karibien och Amerika.
  7. Det finns en rosafärgad sjö i Senegal som heter Lac Rose. Den rosa färgen är helt naturlig och kommer ifrån en bakterie som producerar ett pigment som färgar vattnet rosa.
  8. Senegalesisk brottning (Laamb) är nationalsport i Senegal. Laamb är mer populärt än fotboll.
Senegalesiska brottare på stranden i Dakar
Senegalesiska brottare på stranden i Dakar. Foto: Ekaterina Khudina / Shutterstock.com
  1. Senegal exporterar huvudsakligen petroleum, fosforsyra, guld och fisk samt jordnötter. Exporten sker framförallt till Mali, Schweiz, Indien och Kina.
  2. I snitt finns det fyra barn i varje familj från Senegal. Från 1960 till 2020 ökade Senegals befolkning från 3,2 miljoner till 16,7 miljoner.
  3. Landet är indelat i fjorton olika regioner: Dakar, Diourbel, Fatick, Kaffrine, Kaolack, Kolda, Kédougou, Louga, Matam, Saint-Louis, Sédhiou, Tambacounda, Thiès och Ziguinchor.
  4. +221 är Senegals landsnummer. Landskoden är SN.
  5. Senegals nationaldag firas varje år den 4 april till minne av landets självständighet från Frankrike.
  6. Afrikansk skedstork är Senegals nationalfågel. Totalt finns det över 600 fågelarter i Senegal. Det afrikanska lejonet är Senegals nationaldjur.
  7. 7 senegalesiska platser finns inskrivna på UNESCOs lista med världsarv. Dessa är Bassarilandet, Île de Gorée, Île Saint-Louis, Saloumdeltat, Stencirklarna i Senegambia, Djoudj fågelreservat och Niokolo-Koba nationalpark.

Lämna en kommentar