Fakta om Algeriet

Algeriet är ett land i Nordafrika med gräns mot Tunisien, Libyen, Niger, Mali, Mauretanien och Marocko. Landet tillhör det kulturella området Maghreb.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Algeriet där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Algeriet på kartan med angränsande länder
Algeriet på kartan med angränsande länder. Foto: Fauzan Fitria/Shutterstock
 1. Algeriet är det största landet i Afrika med en yta som uppgår till 2 381 741 km², vilket också gör det till ett av världens största länder. Över 90% av Algeriets yta utgörs av öken.
 2. Huvudstaden i Algeriet heter Algiers. Det är också landets största stad med omkring 2,8 miljoner människor boendes inom Algiers metroområde.
 3. Algeriet exporterar olja och gas, vilka står för cirka 95% av landets export.
 4. Det bor över 45 miljoner människor i Algeriet. Befolkningen är främst koncentrerad runt kusten och mindre en 15% av landets yta är befolkad. Runtom i världen finns det ytterligare 6 miljoner algerier, varav de flesta är bosatta i Frankrike.
Algeriska kvinnor med slöja på en lokal marknad i Algiers
Algeriska kvinnor med slöja på en lokal marknad i Algiers. Foto: Bruno M Photographie / Shutterstock.com
 1. Algeriet har varit ett självständigt land sedan 1962. Då erhöll algerierna sin självständighet från Frankrike.
 2. Tahat är Algeriets högsta punkt med en höjd som mäter 3003 meter över havet.
 3. Algeriet har landsnummer +213 och DZ som landskod.
 4. Fennek är Algeriets nationaldjur. Den är även känd som ökenräven och är den minsta arten av hunddjuren. Fenneken lever i Saharaöknen.
Fennek (Vulpes zerda), nationaldjur i Algeriet
Fennek (Vulpes zerda), Algeriets nationaldjur. Foto: Jearu/Shutterstock
 1. Algeriets valuta heter algerisk dinar (DZD). Den ersatte den algeriska francen som var landets tidigare valuta.
 2. En majoritet av alla algerier är muslimer. Kristna och judar utgör en liten minoritet av alla algerier då över 99% av landets befolkning säger sig tillhöra islam.
 3. Algeriet var en del av det osmanska riket från 1525 till 1830 då den franska invasionen av Algiers inleddes. Genom historien har området haft romerskt, byzantinskt och arabiskt styre.
 4. Fotboll är den mest populära sporten i Algeriet följt av friidrott och handboll. Landet har vunnit det Afrikanska mästerskapet vid två tillfällen. Mest framgång har kommit inom friidrott med flera världsmästare, inklusive Noureddine Morceli och Hassiba Boulmerka som båda har algeriskt ursprung.
Algeriets fotbollslandslag i samband med vinsten över Guinea i det afrikanska mästerskapet 2019
Algeriets fotbollslandslag i samband med vinsten över Guinea i det afrikanska mästerskapet 2019. Foto: mohsen nabil / Shutterstock.com
 1. Algeriets tidszon är UTC+1.
 2. Berberfolket är namnet på Algeriets ursprungsbefolkning. En majoritet av alla algerier har berbiskt ursprung, även om endast 15% av landets befolkning identifierar sig som berber.
 3. Algeriet har haft flera blodiga konflikter genom åren. Mellan 1992 och 2002 pågick det algeriska inbördeskriget mellan olika rebellgrupper och den algeriska regeringen.

Lämna en kommentar