Fakta om Zlatan Ibrahimović

Zlatan Ibrahimović är en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna. Det är inte bara på planen som Zlatan utmärkt sig själv, utan även utanför har han lyckats bli en ikon med starkt självförtroende och en evig vinnarmentalitet.

Vi har samlat ihop 15 fakta om Zlatan som du kanske inte kände till sedan tidigare, inklusive information om hans liv och karriär som professionell fotbollsspelare.

Han har spelat fotboll tillsammans med legender som David Beckham, Lionel Messi, Ronaldinho, Gianluigi Buffon och Henrik Larsson.

Zlatan Ibrahimović i den svenska landslagströjan med nummer 10
Zlatan Ibrahimović i den svenska landslagströjan med nummer 10. Foto: ph.FAB / Shutterstock.com
 1. Zlatan Ibrahimović föddes i Malmö den 3 oktober 1981.
 2. Ibrahimović är 195 cm lång. Han är högerfotad och har framförallt haft positionen som anfallare.
 3. Zlatan är svensk medborgare med bosniskt och kroatiskt ursprung genom sin föräldrar Šefik Ibrahimović och mamma Jurka Gravić.
 4. Han växte upp i stadsdelen Rosengård och det var på grusplanen vid Cronmans väg som Zlatan började med att spela fotboll.
 5. Zlatan Ibrahimović började sin fotbollskarriär i klubben Malmö BI där han spelade från 1989 till 1991. Därefter representerade han FBK Balkan, innan han slutligen värvades av Malmö FF 1995.
 6. Ibrahimović debuterade för Sverige den 1 januari 2001. Sedan dess har han spelat 122 landskamper för det svenska fotbollslandslaget. Under dessa matcher har han lyckats med att göra 62 mål.
 7. I fotbollsammanhang har Zlatan Ibrahimović gjort över 570 mål. Han har vunnit skytteligan i Serie A vid två tillfällen och tre gånger i franska Ligue 1.
 8. Zlatan har vunnit Guldbollen tolv gånger. Han har även vunnit ligan i fem olika klubbar i fyra länder vid totalt 14 tillfällen.
 9. Ibrahimović har varit utlandsproffs i 22 år med start i Ajax som värvade honom 2001. Därefter har Zlatan spelat i Juventus, Inter, Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain, Manchester United och Los Angeles Galaxy.
Zlatan i Paris Saint-Germain
Zlatan i Paris Saint-Germain. Foto: OLEKSANDR PRYKHODKO/Mostphotos
 1. Zlatan har gått i skolan på Stenkulaskolan och Borgarskolan innan han avbröt sina studier för att satsa fullt ut på fotbollen.
 2. Ibrahimović avslutade sin fotbollskarriär i AC Milan i samband med säsongsavslutningen 2023.
 3. Zlatan Ibrahimović har varit tillsammans med sin partner Helena Seger i över 20 år. Tillsammans har de två sönder, Maximilian och Vincent.
 4. År 2019 köpte Zlatan in sig som delägare i fotbollsklubben Hammarby genom AEG, där han är delägare.
 5. Hans ikoniska sparkar har sitt ursprung i taekwondo, en kampsport som Ibrahimović utövat under många års tid i sin ungdom. Detta signum i kombination med hans fina bollteknik har gett honom smeknamnet Ibracadabra.
 6. Zlatan ibrahimović har bland annat gjort reklam för Nike, Volvo, Telia och Samsung. Reklamkampanjen med Volvo blev särskilt uppmärksammad.

Lämna en kommentar