Fakta om Eritrea

Eritrea är en presidentiell republik som ligger vid Röda havet i Östafrika. Det är ett av Afrikas fattigaste länder och räknas alltjämt som en av världens hårdaste diktaturer.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Eritrea där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Eritrea utmarkerat på kartan med röd cirkel
Eritrea utmarkerat på kartan med röd cirkel. Foto: hyotographics/Shutterstock
 1. Eritrea har varit ett självständigt land sedan 1993, efter att en majoritet av folket röstat ja angående landets självständighet från Etiopien.
 2. Asmara är Eritreas huvudstad. Det är också den största staden i landet med omkring 1 miljon invånare.
 3. Eritrea har gräns mot tre länder: Djibouti, Etiopien och Sudan.
 4. Enligt senaste data bor det uppskattningsvis omkring 3.8 miljoner människor i Eritrea. En majoritet av alla invånare tillhör tigrinjafolket.
 5. Eritreas landsnummer är +291 och landskoden är ER. Eritreas tidszon är UTC+3.
 6. Soira är Eritreas högsta punkt med en höjd som når 3018 meter över havet.
 7. Det område som utgör dagens Eritrea var tidigare en italiensk koloni, från 1890 till 1941. Under den perioden var italienska officiellt språk.
 8. Eritrea har en diasporaskatt, vilket innebär att eritreaner som bor utomlands ska betala två procent av sin årsinkomst. Skatten är frivillig, men den som vägrar att betala den eritreanska diasporaskatten kan riskera att bli fängslad eller kvarhållen ifall de besöker hemlandet.
 9. Den eritreanska staten tillåter endast fyra religiösa samfund: Islam, eritreansk-ortodoxa kyrkan, katolska kyrkan och evangeliska kyrkan. För att praktisera en annan religion krävs det att man söker om tillstånd, annars riskerar man ett hårt straff.
 10. Eritreas valuta heter Nakfa och har ERN som valutakod. Det har varit landets officiella valuta sedan 1997, då den ersatte den tidigare valutan etiopisk birr.
 11. Fotboll är den största sporten i Eritrea. Det eritreanska fotbollslandslaget har fått smeknamnet “Red Sea Boys”. Eritreanska fotbollsspelare som vill bli utlandsproffs behöver ansöka om tillåtelse från staten.
 12. Det eritreanska självständighetskriget varade i 30 år, från 1961 till 1991.
 13. Eritrea har vid ett flertal tillfällen rankats bland världens 10:e minst utvecklade länder enligt Human Development Index.
 14. Folkets front för demokrati och rättvisa är det enda politiska partiet som är tillåtet i Eritrea. Partiets partiledare heter Isaias Afewerki och han har varit president sedan Eritreas självständighet 1993.
 15. Eritreas pressfrihet är den lägsta av alla länder som finns med i mätningen World Press Freedom Index, som utförs av Reporters without borders.

Lämna en kommentar