Fakta om Sudan

Sudan är ett självständigt land i Östafrika. Namnet är av arabiskt ursprung och kommer ifrån de arabiska geografernas som kallades området för Bilad as-Sudan, vilket betyder “de svartas land”.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Sudan där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Jordbruk är en stor del av sysselsättningen i Sudan. Grönsakshandlare i staden Shendi
Jordbruk är en stor del av sysselsättningen i Sudan. Grönsakshandlare i staden Shendi. Foto: Matyas Rehak / Shutterstock.com
 1. Sudan (arabiska: السودان, as-Sūdān) är en republik som ibland även kallas för Nordsudan.
 2. Khartoum är huvudstaden i Sudan.
 3. Landet gränsar mot Egypten, Tchad, Eritrea, Etiopien, Libyen, Sydsudan och Centralafrikanska republiken.
 4. Sudan blev ett självständigt land den 1 januari 1956 efter att ha tillhört Storbritannien och Egypten. Landet styrdes gemensamt av Egypten och Storbritannien mellan 1899 och 1956.
 5. Omkring 70% av Sudans befolkning tillhör folkgruppen sudanesiska araber. Övriga är fördelade i folkgrupperna Fur, Beja, Nuba och Fallata. Merparten av alla sudaneser är sunnimuslimer och endast en liten minoritet är kristna.
 6. Sudans yta uppgår till 1 861 484 km², varav cirka 5% av ytan utgörs av vatten. Det är Afrikas tredje största land till ytan.
 7. Det finns fler pyramider i Sudan än i Egypten. Runtom i landet finns det omkring 200 pyramider, som de kushitiska kungarna lät uppföra.
Nubiska pyramider
Nubiska pyramider. Foto: mbrand85/Shutterstock
 1. Sudans nationalsång heter Vi är Guds och vårt lands armé (Arabiska: نحن جند للہ جند الوطن). Valspråket lyder enligt följande: النصر لنا (An-Nasr Lana) “Segern är vår”.
 2. Tidszonen i Sudan är UTC+2. Landet följer Östafrikansk tid (EAT).
 3. Sudans landsnummer är +249 och landskoden är SD.
 4. En sudanesisk kvinna föder i genomsnitt 4,66 barn under sin livstid. Spädbarnsdödligheten är dock hög i landet med så många som 43 dödsfall per 1000 levande födslar.
Sudanesiska barn i Bayuda
Sudanesiska barn i Bayuda. Foto: Claudiovidri / Shutterstock.com

 1. Sudans valuta heter Sudanesiskt pund (SDG). Det sudanesiska pundet har varit landets officiella valuta sedan 24 juli 2011.
 2. Fotboll är den mest populära sporten i Sudan. Några av landets främsta fotbollsklubbar heter Al Hilal Omdurman, Al-Merreikh och Al Khartoum SC. Haitham Mustafa är den spelare som gjort flest landskamper för det sudanesiska fotbollslaget. Han har representerat landet i 120 landskamper.
 3. Sudan är en del av projektet “Great Green Wall Project” tillsammans med Burkina Faso, Tchad, Djibouti, Eritrea, Etiopien, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria och Senegal. Projektet syftar till att plantera en “vägg” av träd som går rakt igenom Afrika, från Atlanten till Indiska oceanen.
 4. Det har förekommit ett flertal inbördeskrig i Sudan sedan landet fick sin självständighet. Det första inbördeskriget varade mellan 1955 och 1972. Det andra inbördeskriget utbröt 1983 och varade fram till 2005. Konflikter och oroligheter har fortsatt sedan dess. 2011 blev Sydsudan ett självständigt land efter att ha genomfört en folkomröstning.
Sudaneser i London som protesterar mot Sudans myndigheter
Sudaneser i London som protesterar mot Sudans myndigheter. Foto: Zakariya Irfan / Shutterstock.com

Lämna en kommentar