Färöarna är en liten ögrupp i Nordatlanten som består av 18 huvudöar och 800 mindre öar. Sedan 1948 har Färöarna haft ett betydande självstyre och innan dess har ögruppen varit under danskt styre i över 550 år.
Nedan kan du läsa diverse fakta om Färöarna där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.
- Färöarna är en självstyrande ögrupp som är en del av kungariket Danmark. Totalt består ögruppen av 18 öar. Streymoy är den största och mest befolkade ön.
- Det bor strax över 53 000 människor på Färöarna. Drygt hälften av alla lokalbor är bosatta i närheten av huvudstaden.
- Färöarna koloniserades av nordbor på 800-talet. Ögruppens första dokumenterade invånare var keltiska munkar som anlände på 600-talet för att bosätta sig som eremiter. Arkeologiska fynd har dock visat att en tillfällig eller permanent bosättning kan ha funnits tidigare än så.
- Slættaratindur är Färöarnas högsta punkt med en höjd som mäter 882 meter över havet. Berget är beläget på ön Eysturoy.
- Färöarna firar sin nationaldag den 29 juli. Dagen är även känd som Olofsdagen, eller Ólavsøka som nationaldagen kallas för på färöiska.
- Fiske utgör cirka 90% av Färöarnas totala export. Förutom fiskeindustrin står även sjöfart och turism för en betydande del av den lokala ekonomin.
- Färöarna är inte medlem i EU, trots att Danmark är det. Däremot är ögruppen medlem i NATO genom det danska medlemskapet.
- Sørvágsvatn är Färöarnas största sjö med en yta på 3,47 km². Sjön är belägen på ön Vágar.
- Tórshavn är Färöarnas huvudstad och största stad. Det svenska namnet på staden är Torshamn.
- Färöarna har ett eget språk som heter färöiska. Det är besläktat med danska, norska, svenska och isländska. Färöiska talas av cirka 70 000 personer världen över.
- Det finns fler får än människor på Färöarna. Antalet får uppgår till 70 000. Fårens ättlingar kom till ögruppen på 800-talet och sedan dess har färöiska får härdats och utvecklats till att kunna vara ute året runt i detta unika klimat och landskap.
- Världens första undervattensrondell invigdes 2020 på Färöarna. Rondellen är belägen i Eysturoyartunneln mellan Strendur och Runavík.
- Färöarna har ett eget nationellt flygbolag som heter Atlantic Airways. De flyger bland annat från Köpenhamn till Vágar Airport, som är Färöarnas enda internationella flygplats.
- Färöarna är ett av de länder i Europa med högst fertilitet. Under 2023 gick fertilitetsnivån upp till 2,71 barn per kvinna/livstid. Inom EU ligger snittet långt under 2 barn per kvinna.
- Valjakt förekommer fortfarande på Färöarna, i synnerhet i samband med grindadráp, som är en organiserad jakt där man omringar valarna och skrämmer in dem i en bukt eller vik. När valarna kommer in i bukten står lokalbefolkningen redo att hugga dem med ett knivförsett spjut. I samband med Grindadráp färgas havet rött av allt blod. Denna tradition går tillbaka till 800-talet och i modern tid har fenomenet fått mycket kritik från olika djurrättsorganisationer.