Fakta om Tanzania

Tanzania är ett land i Östafrika med gräns mot Burundi, Kenya, Kongo-Kinshasa, Malawi, Moçambique, Rwanda, Uganda och Zambia.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Tanzania där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Masajer, en av alla etniska folkgrupper som lever i Tanzania
Masajer, en av alla etniska folkgrupper som lever i Tanzania. Foto: Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com
 1. Tanzania är en presidentiell republik som har varit ett självständigt land sedan 1960-talet. Det är beläget i Östafrika och inkluderar även öarna Zanzibar, Mafiaön, Pemba och Chumbe samt ett flertal andra öar i Indiska Oceanen.
 2. Dodoma är Tanzanias huvudstad, även om Dar es-Salaam är den största.
 3. Tanzanias valuta heter Tanzanisk shilling (TZS).
 4. Kilimanjaro är det högsta berget i Tanzania, vars högsta punkt når 5895 meter över havet. Det är förövrigt världens högsta fristående berg.
 5. I Tanzania finns världens största hela kaldera, Ngorongorokratern. Det är också ett av världens mest rovdjurstäta områden och platsen har varit listad som ett UNESCO världsarv sedan 1979.
 6. Omkring 30% av Tanzanias landyta är skyddat i form av nationalparker. Totalt finns det 22 nationalparker i landet, varav Serengeti nationalpark är en av de mest kända.
 7. Namnet Tanzania är en sammanslagning av Tanganyika och Zanzibar. Tidigare var dessa två separata och det var först 1964 som de förenades och blev ett enskilt land.
 8. Tanzania var en del av den tyska kolonin Tyska Östafrika från slutet av 1800-talet till slutet av första världskriget. Därefter tog britterna över styret fram tills 1961.
 9. Guld, kaffe, cashewnötter och bomull är några av Tanzanias främsta exportvaror.
 10. Tanzanias landsnummer är +255 och landskoden är TZ.
 11. Det bor över 65 miljoner människor i Tanzania, utspridda på en yta som uppgår till 947 300 km².
 12. Tanzania är ett mångkulturellt land med omkring 100 etniska folkgrupper. Några av de största etniska grupperna är Sukuma, Chagga, Nyamwezi, Shirazi och Masajer. Här finns också en av världens sista stammar som lever som jägare och samlare, Hadzafolket.
 13. Färre än hälften av landets invånare har tillgång till elektricitet. Men tillgången ökar snabbt. År 2011 hade enbart 7% av alla tanzanier tillgång till elektricitet, men år 2020 hade 37,7% av alla tanzanier tillgång till elektricitet.
 14. Giraffen är Tanzanias nationaldjur och nationalrätten är en typ av gröt som heter Ugali.
 15. Tanzanias flagga är blå och grön med ett diagonalt fält i svart färg samt två gula skiljeränder. Den svarta färgen är en symbol för folket, den gröna färgen symboliserar landet medans den blåa färgen symboliserar havet. Den gula färgen symboliserar Tanzanias rika mineralfyndigheter.

Lämna en kommentar