Fakta om Grönland

Grönland är en stor ö som ligger mellan Norra ishavet och Atlanten. Geografiskt är ön belägen i Nordamerika, men kulturellt och politiskt har Grönland alltid varit associerat med Norge, Danmark och Island.

Nedan kan du läsa diverse fakta om Grönland där du får lära dig alltifrån geografi och kultur till historia och annat som kan vara intressant att känna till.

Färgglada hus i Nuuk, Grönlands huvudstad
Färgglada hus i Nuuk, Grönlands huvudstad. Foto: Polar Media/Shutterstock
  1. Grönland är världens största ö som inte är en kontinent.
  2. Omkring 80% av Grönland är täckt av is. Den grönländska inlandsisen är den enda i världen förutom den som finns på Antarktis.
Flygbild över det istäckta Grönland
Flygbild över det istäckta Grönland. Foto: Nekomura/Shutterstock
  1. Det bor över 56 000 människor på Grönland.
  2. Grönland är en autonom del av konungariket Danmark.
  3. Enligt legenden ska Erik den Röde ha gett ön namnet Grönland för att locka andra till att flytta dit. Även om Island hade varit ett mer passande namn så visar forskning att hela Grönland troligtvis var en grön ö för 2,5 miljoner år sedan.
  4. På grönländska heter ön Kalaallit Nunaat, som betyder Kalaalliternas land. Tidigare kallades ön för Inuit Nunaat av ursprungsbefolkningen.
Två grönländska inuiter som bär nationaldräkten på Grönland
Två grönländska inuiter som bär nationaldräkten på Grönland. Foto: Chris Christophersen/Shutterstock
  1. Nuuk är Grönlands huvudstad. Staden grundades av en dansk-norsk präst på 1700-talet och hette tidigare Godthåb.
  2. Grönländska är officiellt språk på Grönland. Språket skiljer sig från de nordiska språken och ingår istället i språkfamiljen Eskimåisk-aleutiska.
  3. Det finns inga vägar som binder samman Grönlands städer. Båt, helikopter eller flygplan är det som gäller ifall man vill resa mellan två grönländska städer.
Air Greenland, Grönlands nationella flygbolag
Air Greenland, Grönlands nationella flygbolag. Foto: Markus Mainka / Shutterstock.com
  1. Grönland ligger i toppen när det kommer till frisk luft och rent vatten.
  2. Det finns fler båtar än bilar på Grönland. Lokalbefolkningen har större användning av båtar och i vissa mindre samhällen finns det inga bilar alls.
  3. För närvarande finns det tre platser på Grönland som fått status som världsarv: Aasivissuit-Nipisat, Ilulissatfjorden och Kujataa.
Ilulissatfjorden, ett av Grönlands världsarv
Ilulissatfjorden, ett av Grönlands världsarv. Foto: Kedardome/Shutterstock
  1. De första människorna kom till Grönland omkring 2500 år före Kristus. Dessa människor var inuiter som ursprungligen vandrat från Sibirien och vidare över ett fruset Berings sund innan de slutligen vandrade till norra Grönland från Ellesmereön i Kanada. På 900-talet kom de första nybyggarna från Island och bosatte sig på södra Grönland. Dagens grönländska inuiter har också sitt ursprung i Sibirien och deras förfäder kom till ön på 1200-talet.
  2. Grönland importerar det mesta förutom fisk, skaldjur och andra djur så som val och säl som jagas lokalt. Till viss del odlas även grönsaker i den mån det är möjligt.
  3. Under andra världskriget fungerade Grönland som en plats där flygplan tankade och mellanlandade under sina resor från Nordamerika till USA. Det var också under denna tidsperiod som Grönlands första flygplatser anlades. Den första flygplatsen var Kangerlussuaq Airport som än idag är en viktig flygplats på ön.
Kangerlussuaq Airport, en av Grönlands största flygplatser
Kangerlussuaq Airport, en av Grönlands största flygplatser. Foto: Vadim_N/Shutterstock

Lämna en kommentar